Inflatia a ajuns la 5,4% pe an, iar dobanzile o urmeaza! Produsele accizabile, contributie majora!

Avertismentele analistilor economici se confirma. Inflatia anuala continua sa creasca si ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, respectiv 5,41%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Cu o luna in urma, cresterea preturilor de consum fusese de 5,2%.

O crestere a infatiei duce, inevitabil, la o crestere a dobanzilor care se remarca deja in piata.

Per total, cel mai mult s-au scumpit, in ultimul an, marfurile nealimentare (cu 7,75%), in timp ce alimentele au avut o evolutie a preturilor mai temperata (sub 4%).

Totusi, in primele cinci luni ale anului, cartorii si fructele proaspete s-au scumpit foarte mult, cu peste 18%, dar si conservele de legume si fructe (cu 17%, respectiv 12%). In schimb s-au ieftinit ouale semnificativ, cu aproape 25%.

Dintre marfurile nealimantere, de la inceputul acestui an, cele mai importante majorari de tarife au fost consemnate la produsele cu preturi administrate sau accizabile, respectiv gaze naturale (10,43%), combustibil (5,7%), energie electrica si incalzire termica (aproape 5%) si tutun (3,7%). De asemenea, o scumpire semnificativa s-a inregistrat si la transportul aerian (prin prisma scumpirii combustibilului), cu 5,53%.

Citeste si:
La cat estimeaza analistii ca vor ajunge leul si inflatia
La cat estimeaza analistii ca...

Inflatia este de asteptat sa mai creasca usor pana in toamna, iar apoi sa scada usor datorita efectului de baza (toamna trecuta au fost cresteri semnificative de preturi la energie, combustibili si unele alimente).

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,6% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, prognoza anterioara indicand o inflatie de 3,5% in 2018. Si Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere la 3,2%, de la 2,6%, proiectia privind inflatia la sfarsitul acestui an, in varianta de primavara a Prognozei pe termen mediu 2018 - 2021, publicata la finele lunii aprilie.

Sursa foto: Shutterstock / suphakit73

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri