Cu o zi in urma, cursul BNR s-a situat la 4,6660 lei/euro, destul de aproape de precedentul maxim istoric. Acesta a fost atins la inceputul acestui an, in data de 23 ianuarie, de 4,6679 lei/euro, dupa o serie mai lunga de maxime istorice (ale euro in fata leului) inregistrata in acea perioada, marcata, ca si acum, de tensiuni politice.

Cursul leu/euro s-a mentinut, ulterior, sub acest nivel, insa presiunile de crestere au fost permanente. Analistii avertizau inca de anul trecut, ca leul se va deprecia fata de euro in acest an, pe fondul dezechilibrelor tot mai mari din economie. Acestia aveau in vedere in special cresterea deficitului de cont curent, din cauza politicilor de stimulare a consumului care au determinat o avalansa de importuri, neacoperite de exporturi.

Intr-un raport recent, analistii CFA Romania estimau un curs de schimb de 4,7 lei/euro pentru toamna acestui an, in timp ce pentru orizontul de 12 luni (primavara anului viitor) valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369 lei/euro.

Si dolarul american se aprecieze in fata leului, avand in vedere ca este cotat indirect pe piata romaneasca, prin intermediul monedei europene. BNR a stabilit un curs de 4,0518 lei/dolar, in crestere de la 4,0348 lei/dolar cu o sedinta in urma.

Guvernul tine cu dintii de...
Citeste si: Cresterea economica in Romania, subiect de film cu super-eroi!