Andreas Treichl, cel mai longeviv conducator de banca comerciala din Europa si, probabil din lume, isi recunoaste unele greseli, dupa 21 de ani la sefia Erste Group. “Am dat-o in bara grav in cateva situatii”, a declarat Treichl pentru Financial Times. Printre acestea se numara subestimarea riscurilor generate de piata subprime din SUA si creditarea in franci elvetieni. Totusi, jurnalistii cotidianului britanic il acuza de falsa modestie atunci cand vorbeste de salariul sau.

Sub conducerea lui Treichl, Erste Group a devenit cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, desi in decurs de doua decenii a trecut prin criza financiara globala, criza datoriilor din zona euro, numeroase turbulente in Europa Centrala si de Est si achizitii controversate. Si totusi, cumva, Treichl a supravietuit, scriu ziaristii Financial Times.

Presedintele Erste spune ca, pentru a supravietui in vremuri tulburi, un manager de top are nevoie, pe langa calitatile de baza (inteligenta, empatie si multa munca), de o intelegere profunda a fortelor care modeleaza economiile si sectorul bancar.

Inalt, elegant, conducand o motocicleta Harley-Davidson de 25 de ani, Treichl, in varsta de 66 de ani, pare a fi un bancher sofisticat si increzator. Dar el insusi spune ca nu a mers totul asa cum ar fi trebuit. Privind retrospectiv el spune ca ar fi trebuit sa fie demis de mai multe ori, pentru ca a gresit major in cateva privinte.

Care sunt motivele pentru care Treichl spune ca ar fi putut fi demis?

O mare greseala, spune Treichl, este aceea ca nu a reusit sa prevada efectele exceselor din piata subprime din Statele Unite, din urma cu 10 ani. "Nu le-am vazut suficient de repede", spune el.

Ca efect al crizei, Erste a raportat o pierdere neta de 700 de milioane de euro in 2011, care s-a dublat in 2014, iar portofoliul de credite s-a deteriorat in conditiile in care economiile din Europa Centrala si de Est au fost printre cele mai afectate de recesiune. Pentru a salva situatia, guvernul austriac a preluat un pachet de actiuni Erste in valoare de 2,7 miliarde de euro, ca parte a unei strategii de urgenta pentru sustinerea sistemului bancar, desi Treichl insista ca ar fi putut gasi alti investitori.

Momentul critic, spune el, a fost in februarie 2009, cand actiunile Erste au scazut la un minim de 6,5 euro. El este de parere ca, in acel moment, a reusit sa isi pastreze pozitia pentru ca era arhitectul strategiei de expansiune a bancii, pe care a reusit sa o mentina intacta - si, de asemenea, pentru ca Erste se descurca mai bine decat alte banci.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri