Presedintele Erste Group, Andreas Treichl, la 21 de ani de la preluarea conducerii grupului bancar, face cateva confesiuni: care sunt greselile pe care si le asuma, momentele in care ar fi putut fi concediat, dar si avantajele in fata principalilor competitori? Intr-un articol publicat de Financial Times, Treichl recunoaste ca a dat-o “in bara grav” in cateva situatii.

In cadrul unui summit financiar organizat de Financial Times anul trecut, in dezbaterea referitoare la salariile bancherilor, Treichl a glumit spunand ca el a fost platit mai prost decat portarul Goldman Sachs (in conditiile in care, in 2017, a incasat, in total, o remuneratie de 2,6 milioane de euro). Comentariul sau s-a vrut a fi sarcastic, dar ilustreaza tendinta sa de “falsa modestie”, scriu jurnalistii FT.

Seful Erste si-a inceput cariera in 1977 la Chase Manhattan. In 1994 a fost recrutat in echipa bancii de economii Erste Austria, preluand functia de director executiv trei ani mai tarziu. La vremea respectiva, Erste era controlata de o fundatie succesoare a bancii de economii infiintata la inceputul secolului al XIX-lea pentru a oferi servicii financiare celor saraci. Insa, pentru a finanta o serie de achizitii, Treichl a decis sa listeze Erste si sa reduca participatia fundatiei la una minoritara, iar acesta a fost un moment in care aproape ca i s-a incheiat mandatul de CEO.

In timpul crizei, imaginea Erste a fost afectata de vanzarea de credite in franci elvetieni in Ungaria, Croatia si in Austria. “Clientii au beneficiat de dobanzi reduse, dar au fost afectati de miscarile bruste ale cursului de schimb. Toata lumea stia ca nu e bine… In retrospectiva, da, sigur, a fost rau ", spune Treichl. Insa el reaminteste ca a existat o cerere mare pentru astfel de produse, clientii au avut avantaje, si in tarile in care Erste nu a oferit astfel de imprumuturi - de exemplu in Romania - banca a pierdut cota de piata.

Totusi, Erste a evitat anumite capcane. Spre deosebire de rivalul sau austriac, Raiffeisen, banca nu a intrat pe piata rusa, evitand turbulentele politice si economice din regiune.

Dupa criza, CEO-ul Erste si-a castigat reputatia de critic al politicienilor si al autoritatilor de reglementare europene care, in opinia sa, au dezavantajat bancile. "Nu a fost intotdeauna foarte prudent, iar acesta este un alt motiv pentru care as fi putut fi concediat. Am fost foarte direct si acesta a fost probabil unul dintre motivele pentru care guvernul austriac a decis ca este foarte simplu sa introduca o taxa bancara”, a subliniat Treichl.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri