In cadrul unui summit financiar organizat de Financial Times anul trecut, in dezbaterea referitoare la salariile bancherilor, Treichl a glumit spunand ca el a fost platit mai prost decat portarul Goldman Sachs (in conditiile in care, in 2017, a incasat, in total, o remuneratie de 2,6 milioane de euro). Comentariul sau s-a vrut a fi sarcastic, dar ilustreaza tendinta sa de “falsa modestie”, scriu jurnalistii FT.

Seful Erste si-a inceput cariera in 1977 la Chase Manhattan. In 1994 a fost recrutat in echipa bancii de economii Erste Austria, preluand functia de director executiv trei ani mai tarziu. La vremea respectiva, Erste era controlata de o fundatie succesoare a bancii de economii infiintata la inceputul secolului al XIX-lea pentru a oferi servicii financiare celor saraci. Insa, pentru a finanta o serie de achizitii, Treichl a decis sa listeze Erste si sa reduca participatia fundatiei la una minoritara, iar acesta a fost un moment in care aproape ca i s-a incheiat mandatul de CEO.

In timpul crizei, imaginea Erste a fost afectata de vanzarea de credite in franci elvetieni in Ungaria, Croatia si in Austria. “Clientii au beneficiat de dobanzi reduse, dar au fost afectati de miscarile bruste ale cursului de schimb. Toata lumea stia ca nu e bine… In retrospectiva, da, sigur, a fost rau ", spune Treichl. Insa el reaminteste ca a existat o cerere mare pentru astfel de produse, clientii au avut avantaje, si in tarile in care Erste nu a oferit astfel de imprumuturi - de exemplu in Romania - banca a pierdut cota de piata.

Totusi, Erste a evitat anumite capcane. Spre deosebire de rivalul sau austriac, Raiffeisen, banca nu a intrat pe piata rusa, evitand turbulentele politice si economice din regiune.

Sindicalistii de la metrou...
Citeste si: Sindicalistii de la metrou propun o crestere salariala de 25%

Dupa criza, CEO-ul Erste si-a castigat reputatia de critic al politicienilor si al autoritatilor de reglementare europene care, in opinia sa, au dezavantajat bancile. "Nu a fost intotdeauna foarte prudent, iar acesta este un alt motiv pentru care as fi putut fi concediat. Am fost foarte direct si acesta a fost probabil unul dintre motivele pentru care guvernul austriac a decis ca este foarte simplu sa introduca o taxa bancara”, a subliniat Treichl.

Sursa foto: Agerpres Foto