Banca PIR din Rusia a pierdut un milion de dolari dupa ce hackerii s-au infiltrat sistemele bancii printr-un router compromis, instalat la o sucursala regionala.

Fondurile au fost furate in data de 3 iulie, prin intermediul Clientului Automat al statiei de lucru din cadrul Bancii Centrale a Rusiei - un sistem de transferuri de fonduri interbancare similar cu cel al Swift.

Dupa ce au intrat in posesia milionului de dolari, hackerii au transferat suma catre 17 conturi la marile banci rusesti si, ulterior, au incasat-o. Infractorii au incercat sa asigure faptul ca vor mai putea fura bani prin intermediul ruterului compromis, insa au fost detectati de firma de securitate cibernetica (Group-IB), contractata de banca pagubita.

Grupul MoneyTaker este responsabil pentru atac

Grupul IB a gasit responsabila organizatia de hackeri ”MoneyTaker”, pe care o considera "una dintre cele mai mari amenintari la adresa bancilor din intreaga lume". Hackerii MoneyTakers s-au facut pentru prima oara cunoscuti in primavara anului 2016, cand au furat bani de la o banca din SUA, dupa ce au obtinut acces la sistemul de procesare a cardurilor Star Data.

Group-IB spune ca ”amprentele” MoneyTaker se afla in urma mai multor atacuri care au afectat bancile din Marea Britanie, SUA si Rusia.

MoneyTaker a obtinut acces la serverele PIR Bank printr-un router depasit, utilizat la o sucursala regionala. Odata ce au intrat in retea, hackerii au patruns in interfata sistemului de transfer de fonduri, generand ordine de plata si trimitand bani in mai multe transe la conturile pregatite in avans.

”Acesta nu este primul atac de succes asupra unei banci rusesti cu retragere de bani in 2018. Stim despre cel putin trei incidente similare, dar nu putem dezvalui detalii inainte ca investigatiile noastre sa fie finalizate.

Un incident din 2016, cand hackerii MoneyTaker au furat aproximativ 2 milioane de dolari folosind propriul lor program, ramane unul dintre cele mai mari atacuri de acest gen” spune Valeriy Baulin, seful laboratorului de investigatii al Grupului IB, citat de finextra.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri