Erste Group, proprietarul BCR, si-a marit profitul cu 24% in primele sase luni din acest an, castigul net ajungand la 774 mil. euro. Evolutia vine in contextul unei cresteri cu 3,3% a venitului net din dobanzi si de 5,3% a venitului din comisioane.

“Ne asteptam ca rezultatele noastre operationale sa continue aceasta tendinta pozitiva in a doua jumatate a anului 2018, avand in vedere ca economiile din Europa Centrala si de Est isi vor mentine ritmul superior de crestere, cu rate scazute ale somajului, salarii reale in crestere si competitivitate economica sporita”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Venitul net din dobanzi a crescut – in principal in Republica Ceha si in Romania - la 2.213,8 mil. euro (+3,3% y/y). Venitul net din taxe si comisioane a crescut la 959,3 mil. euro (+5,3% y/y), sustinut in principal de venituri mai mari din serviciile de plata, administrarea de active si creditare.

Venitul operational a crescut in primul semestru cu 2,5%, la 3.374,1 mil. euro. Per total, profitul operational a crescut usor, la 1.297,6 mil. euro (+0,7% y/y), in vreme ce raportul cost/venit a crescut la 61,5%.

Rata creditelor neperformante s-a imbunatatit din nou la 3,6%, comparativ cu 4,0% in S1 2017, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a imbunatatit la 72,0%.

Citeste si:
Se vede apropierea crizei si in cifrele companiilor? -12% profit in T1
Marile companii listate incep...

Pozitia „alte rezultate operationale” s-a situat la -204,6 mil. EUR (-209,8 mil. EUR), incluzand cheltuielile cu contributiile anuale la fondurile de rezolutie in valoare de 71,3 mil. EUR.

Activele totale Erste Group au crescut cu 4,2%, la 229,9 mld. euro in primele sase luni din acest an.

Portofoliul net de credite si avansuri catre clienti a urcat la 144,7 mld. euro (+3,7%), iar in privinta pasivelor, depozitele de la clienti au continuat sa creasca – mai ales in Austria, Republica Ceha si Slovacia – si au ajuns la 156,8 mld. euro (+3,9% y/y). Rata credite/depozite s-a situat la 92,3%.

Citeste si:
Profitul BRD scade dupa ce depozitele au batut pasul pe loc
Profitul BRD scade cu 26%...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce se intampla cu leul si bursele daca UK iese "cu scandal" din UE