Bancpost spune ca nu poate fi obligata sa ramburseze sumele platite de clientii cesionati! Care este argumentul?

Bancpost analizeaza decizia ANPC prin care institutia a sanctionat banca pentru incalcarea legislatiei privind cesionarea unor credite. Pana la luarea unei decizii, banca precizeaza ca nu poate fi obligata sa restituie sumele incasate ilegal de la clienti. Care este argumentul bancii?

“Bancpost a luat nota de opinia ANPC si va discuta cu autoritatea pentru a intelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestarii in fata instantelor de judecata si pana la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, toate masurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii”, sustin reprezentantii bancii intr-un punct de vedere transmis wall-street.ro.

Banca sugereaza ca va contesta decizia ANPC, insa precizeaza ca “obligatia de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi retinuta in sarcina bancii, ci, eventual, in masura in care instanta va constata legalitatea masurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a incasat sumele”.

Fostul actionar, responsabil in acest caz

In acelasi timp, reprezentantii Bancpost subliniaza faptul ca Banca Transilvania, care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al bancii anul trecut, nu este responsabila pentru un eveniment care a avut loc anterior momentului finalizarii tranzactiei de cumparare. Astfel, situatia creata urmmeaza sa fie “adresata corespunzator” de catre actionarii anteriori (societatile din Grupul Eurobank), in conformitate cu conditiile contractuale convenite la momentul perfectarii tranzactiei.

“Contractul semnat intre BT si Eurobank pentru achizitionarea Bancpost acopera un perimetru si un portofoliu precis si contine clauze detaliate care reglementeaza posibile situatii precum cele mentionate mai sus”, se mai arata in opinia citata.

In acelasi timp, reprezentantii bancii spun ca integrarea Bancpost in Grupul Financiar BT continua si nu este afectata de recentele decizii ale ANPC in legatura cu statutul clientilor ex-Bancpost (externalizati catre entitati din afara tarii).

“Avand in vedere ca Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o institutie listata, BT va continua sa respecte standardele de transparenta in relatia cu investitorii sai si reamintim faptul ca declaratii vadit false sau zvonuri din partea unor diversi lideri de opinie pot cadea sub incidenta legislatiei privind abuzul de piata si ar putea fi investigate de catre autoritatile de supraveghere”, se subliniaza in documentul citat.

Citeste si:
BT scade ratele pentru împrumutații în franci elvețieni preluați de...
BT scade ratele pentru...

ANPC a anuntat ca a amendat Bancpost cu 150.000 lei pentru cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatori (inregistrata in Olanda). In plus, institutia a dispus restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat si pe intreaga perioada (2008 - 2018).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri