Pensia anticipata si pensia anticipata partiala pot fi acordate doar daca solicitantul a realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de asigurari sociale de stat, de 35 de ani, valabil atat pentru femei, cat si pentru barbati, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Dar, atat pensia anticipata, cat si pensia anticipata partiala se cuvin doar cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.

Diferenta dintre pensia anticipata si pensia anticipata partiala consta in faptul ca prima se acorda persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010, iar cea de-a doua celor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in conditii similare pensiei pentru limita de varsta. Apoi, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din nivelul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, astfel (potrivit Legii nr.142/2016, care a modificat Articolul 65 din Legea 263/2010, de la data de 17 iulie 2016):

Perioada de cotizare realizata peste stagiul standard complet de cotizare Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare (%)
pana la 1 an 0,50
peste 1 an 0,45
peste 2 ani 0,40
peste 3 ani 0,35
peste 4 ani 0,30
peste 5 ani 0,25
peste 6 ani 0,20
intre 7 si 8 ani 0,15

Inainte de modificare, in Legea 263/2010 diminuarea era de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Atentie, insa, la faptul ca persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta in tabelul de mai sus.

Ulterior, la indeplinirea conditiilor legate de pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii mentionate anterior si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

Atat pentru pensia anticipata cat si pentru pensia anticipata partiala, la determinarea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate nu se au in vedere urmatoarele perioade in care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
  • a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Trebuie mentionat ca, la acordarea pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nici o alta reducere stabilita prin Legea 263/2010 sau alte acte normative.

Acte necesare pentru depunerea dosarului pentru pensie anticipata si pensie anticipata partiala

Pentru a obtine o pensie anticipata sau o pensie anticipata partiala, solicitantul are nevoie de mai multe documente, potrivit Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP):

  • cerere tip pentru inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala si acte de vechime:

- carnetul de munca (original si copie);

- adeverinte privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;

- adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca (original);

- adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);

  • actele de stare civila ale solicitantului:

- BI/CI;

- certificat de nastere si de casatorie (original si copie);

- livretul militar (original si copie);

- diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;

- dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);

- adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);

- dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;

- procura speciala, pentru mandatar (original si copie);

- acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si / sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citeste si:
A fost promulgată legea cumpărării vechimii în muncă pentru...
A fost promulgată legea...
Sursa foto: Photographee.eu / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri