Nicoleta Radu: In orice moment, in caz de dezastru major, PAID poate pune la dispozitia asiguratilor 900 de milioane de euro

Inundatiile si alunecarile de teren sunt fenomene des intalnite in Romania si provoaca pagube an de an. Insa, desi exista o asigurare obligatorie care acopera pagubele produse locuintelor de aceste evenimente, romanii continua sa ramana indiferenti. Totusi, de cand a fost implementata aceasta asigurare, cei afectati au incasat, in total, despagubiri de 3 milioane de euro, sustine Nicoleta Radu, director general PAID Romania. Mai mult, ea da asigurari ca in orice moment, in caz de dezastru major, PAID poate pune la dispozitia romanilor asigurati 900 de milioane de euro.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale din Romania (PAID) a solutionat, de la infiintare pana in prezent, aproximativ 7.500 de dosare, pentru care a platit despagubiri de 3 milioane de euro, a declarat Nicoleta Radu, in cadrul unei emisiuni wall-street.ro.

Numai anul acesta s-au deschis 1.150 de dosare de dauna, din care 220 pe alunecari de teren (caz in care, de regula, este vorba de dauna totala) si 870 de dosare pentru pagube produse de inundatii.

Doar in perioada 1 mai - 27 august 2018 au fost avizate la PAID 950 de dosare, si procesul va continua, mai spune directorul companiei.

Numarul de dosare este valabil pentru gradul de acoperire prin asigurare din prezent, de 19% la nivel national. In cazul in care gradul de acoperire ar fi fost mai mare, si numarul de dosare ar fi fost mai mare.

In acest an, cele mai afectate de inundatii au fost judetele Covasna, Suceava, Bacau, Alba si Brasov. Cu exceptia judetelor Brasov si Covasna, unde gradul de acoperire este peste media natioanla (34%, respectiv peste 20%), in celelate judete este un grad de cuprindere sub media nationala.

Nicoleta Radu mai spune ca exista o legatura si intre gradul de dezvoltare si gradul de cuprindere in asigurare, avand in vedere ca judetele in care numarul de asigurari incheiate este redus sunt printre cele mai sarace din tara.

Spre exemplu, in Vaslui si Olt (judete frecvent afectate de inundatii), gradul de cuprindere in asigurare este sub 8%, iar in Teleorman, Mehedinti, Botosani si Gorj - intre 8% si 9%.

Setari Cookie-uri