Dupa un an 2017 exceptional, urmeaza o “normalizare” a dinamicii economiei atat la nivel mondial cat si in Romania. Insa, in cazul tarii noastre, aceasta incetinire vine intr-un context nu prea favorabil: deficitele se adancesc, inflatia este ridicata si, cel mai grav, cheltuielile publice sunt subdimensionate si continua sa creasca. Ce ar trebui facut ACUM pentru a se evita eventuale ajustari dureroase anii urmatori? Ne explica economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Horia Braun, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Economia Romaniei va decelera, anul acesta, la 3,8% (prognoza revizuita de la 4,1%, dupa datele pe primul semestru), de la 7% in 2017, iar pentru anul viitor economistul BCR vede o incetinire si mai mare.

Totodata, acesta sustine ca asistam la o inrautatire a increderii consumatorilor, pe fondul cresterii inflatiei si adobanzilor.

In aceste cazuri, insa, Horia Braun este relativ optimist, sustinand ca inflatia se va tempera (prognoza de 3,5% la finalul anului), iar dobanzile vor fi stabile, atat anul acesta cat si anul viitor. “Fluctuatii mari ca anul trecut, nu sunt motive sa mai avem”, a explicat economistul BCR.

In schimb, acesta este ingrijorat de contextul extern tensionat, dar si de dezechilibrele interne legate de cheltuielile publice.

“Ma ingrijoreaza faptul ca si anul acesta, ca si anul trecut, cheltuielile sunt subestimate si pe venituri, chiar daca exista cresteri, cred ca vin din cresterile de preturi din economie si nu din dintr-o crestere sustenabila a bazei de impozitare”, a subliniat Braun.

In aceste conditii, este posibil ca, si cu ajutorul unor artificii, deficitul bugetar sa se mentina in limita a 3% din PIB, insa asta nu inseamna ca “situatia echilibrului bugetar se imbunatateste”. “Eu cred ca se inrautateste. Ok, nu avem anul acesta probleme, dar impingem intotdeauna problemele pe mai departe”, a punctat oficialul BCR.

In opinia sa, in cazul in care autoritatile continua aceasta tendinta, creste riscul taierii unor cheltuieli sau majorarii unor taxe.

“Cu cat intarzii mai mult, cu atat masurile vor fi mai dureroase”, a mai spus Braun.

Potrivit acestuia, daca masurile sunt luate rapid, acestea nu vor fi drastice, ci se pot limita la o crestere a cheltuielilor sub ritmul de crestere economica. O temperare in aceste moment ar putea evita niste taieri dureroase in anii urmatori, a mai spus Horia Braun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri