Lipsa investitiilor publice paralizeaza un sector care, in orice economie normala, reprezinta un motor de crestere - cel al constructiilor. Romania, tara cu cea mai dezastruoasa infrastructura de transport din Europa isi “permite” acest “lux”. In luna iulie a acestui an, in “plin sezon” pentru constructii, lucrarile in domeniu au inregistrat o prabusire in comparatie cu celelalte tari europene - minus 9,1% comparativ cu luna precedenta. Datele anuale arata chiar mai rau!

Romania este, practic, rupta de restul Uniunii, avand in vedere ca a doua clasata, Franta, a avut un declin lunar de doar 1,8%.

Prin comparatie, vecinii nostri, au inregistrat, in aceeasi perioada, cresteri in domeniu: Slovenia (7%) Ungaria (4,6%) si Slovacia (3,8%). Doar polonezii au fost pe minus, insa cu un “decent” minus 1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Daca privim pe o perioada mai lunga de timp, situatia este chiar mai sumbra. Comparativ cu anul trecut, cand evolutia, de asemenea, nu a fost grozava, sectorul constructiilor din Romania a pierdut 17% din volumul de lucrari. Tara noasta a fost acompaniata, la scaderi, doar de Spania, cu minus 4,1%. In schimb, cele mai mari cresteri anuale s-au inregistrat în Ungaria (38%), Slovenia (26,3%) si Polonia (16,6%).

Ce astepta piata de la autoritati in acest an?

De unde aceasta scadere spectaculoasa? Absenta investitiilor publice, care ar trebui sa “dea de lucru” firmelor din domeniu, sa ofere incredere investitorilor privati ca autoritatile sunt hotarate sa le ofere cadrul necesar dezvoltarii in Romania si instabilitatea tot mai ridicata din toate domeniile de interes pentru mediul de afaceri (fiscal, legislativ, politic etc.).

“Pentru tarile emergente, 2018 este un an dificil. Pentru Romania, anul 2018 trebuia sa fie un an al rotatiei motoarelor de crestere a economiei de pe consum pe investitii. Asta era si retorica autoritatilor, asta se astepta si mediul de afaceri si noi, economistii, dar pana in momentul de fata nu vedem acest lucru. Investitiile din prima jumatate a anului au stagnat sau chiar au scazut. In plus, cheltuielile de investitii de anul acesta nu sunt pe masura celor din anii trecuti, tinand seama ca ceea ce vedem in buget sunt in mare parte cheltuieli de investitii in domeniul armatei, care nu au, inca, un efect in economie”, a explicat economistul sef al BCR, Horia Braun, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Totodata, el a mentionat ca nici investitiile private “nu mai tureaza” la fel ca in prima jumatate a anului trecut. “Este greu de spus daca avem o tendinta, dar este evident ca sunt motive: instabilitatea legislatiei fiscale este o explicatie, dar si la nivel mondial contextul este mult mai complicat”, a punctat Braun.

Si el a facut referire la datele statistice care arata ca lucrarile de constructii ingineresti (de infrastructura) stagneaza sau sunt in regres de cativa ani. “Din cauza aceasta, sectorul de constructii nu este un motor de crestere asa cum ar trebui sa fie. In multe alte tari din jurul nostru, pe fondul absorbtiei de fonduri europene, sectorul de constructii a fost un motor de crestere economica si trebuie sa ajunga si la noi, pentru ca nevoia de infrastructura e imensa”, a mai spus economistul BCR.

Potrivit datelor Eurostat, lucrarile de constructii in Romania au inregistrat o scadere de 9,1% in iulie, comparativ cu luna precedenta, in timp ce media europeana a urcat cu 0,4%, iar cea a zonei euro cu 0,3%.

Pe ansamblul trimestrului doi din acest an, doar doua tari au stat mai slab decat Romania la acest capitol, respectiv Grecia si Bulgaria.

Sursa foto: Romulus Bruma / Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri