La 12 ore cu mașina de București, Sarajevo este o destinație de vacanță splendidă – și ieftină. Poate cel mai subestimat oraș turistic din sud-estul Europei, își merită renumele de ”Ierusalim al Balcanilor”, iar arhitectura sa unică îl face un loc de întâlnire între Orient și Occident.

Deși în ultimele decenii numele Sarajevo a avut mai degrabă conotații tragice, capitala Bosniei și Herțegovina și-a revenit după război. Surprinzător poate pentru mulți, azi orașul este unul dintre cele mai sigure din sud-estul Europei. De asemenea, este și una dintre cele mai ieftine destinații turistice din zonă, chiar dacă un pic dificil de ajuns pentru români. Cu mașina, drumul durează 12-13 ore, dar există și curse aeriene, doar că va trebui să faci escală.

De ce ai vizita Sarajevo? Orașul a primit porecla de ”Ierusalim al Balcanilor” pentru faptul că este la răscrucea între 3 spații religioase și culturale – Islamul, lumea catolică și cea ortodoxă. Iar acest lucru se vede din plin în arhitectura sa, un mozaic între cea orientală, cea est-europeană și cea specifică Imperiului Habsburgic. Pe străzile din Sarajevo poți auzi în același timp muezinul, liturghia catolică și slujbele ortodoxe. Orașul vechi datează din perioada otomană și adăpostește unele dintre cele mai vechi moschei din Balcani, printre care răsar însă clădiri cu aer vienez, din perioada dominației austro-ungare. Chiar și construcțiile noi, ca Turnul Aviz, cel mai înalt zgârie-nori din Balcani, reflectă această îmbinare unică între Orient și Occident.

Pe lângă combinația unică de arhitectură, geografia face ca Sarajevo să fie unul dintre cele mai frumoase orașe din regiune. Perspectiva de pe dealurile care înconjoară capitala Bosniei și Herțegovina este incomparabilă și dacă vrei să dormi în aer liber poți scuti banii de hotel punându-ți cortul în parcul de pe malul râului Miljacka.

Mâncarea este un alt motiv ca să vizitezi Sarajevo. Plăcintele de aici, servite cu iaurt, sunt celebre în toată lumea. Practic, este o combinație splendidă între bucătăria turcească, cea est-europeană și cea germană. Și cafenelele cu aer oriental în exterior și vienez în interior sunt o atracție pe care nu merită să o ratezi.

În fine, prețurile sunt extrem de avantajoase – mult mai mici ca în București sau Cluj-Napoca. Oficial, moneda este marca bosniacă convertibilă – bazată pe marca germană – dar poți plăti cu euro în cele mai multe locuri. O bere costă 1,5-2 euro, intrările la muzee sunt, în general, câțiva euro iar hotelurile sunt ieftine: în plin sezon poți sta la 5 stele, într-o cameră dublă, și cu 100 de euro pe noapte (dacă rezervi din timp, e drept). Cazările sunt extrem de diverse, de la hoteluri comuniste renovate până la case vechi și pline de farmec din epoca otomană. Dacă ești amator de shopping, poți cumpăra la prețuri chiar mai bune ca în Turcia diverse produse artizanale – mai ales covoare. Nu e de mirare că, în ultimii ani, Sarajevo a cunoscut un aflux fără precedent de turiști, mai ales occidentali, atrași de perspectiva unei vacanțe ieftine.

Un alt avantaj este că Sarajevo este un oraș superb cam în orice perioadă a anului. Vara suferi mai puțin de caniculă decât în România, Bulgaria sau Grecia; iarna – tot ce putem spune e că aici s-a organizat și o ediție a Jocurilor Olimpice, în 1984.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri