Se spune că frumusețea este în ochii privitorului. Felul în care percepem însă această frumusețe, ține de multe elemente, cele mai importante fiind educația și experiența de viață. Când vedem ceva ce numim frumos, înțelegem de ce este așa? Avem elementele care să ne facă să încadrăm creația respectivă într-un anumit curent și o anumită epocă, putem să descifrăm contextul care face ca lucrul respectiv să poată fi considerat ca fiind valoros?

O astfel de întrebare se poate pune cu privire la ARO Palace, bijuteria Art Deco creată de Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă. Sigur, nu i se poate pretinde unui turist să fie expert în curente arhitecurale și stilistica decorațiunii interioare, dar adevărul este că munca făcută de Horia Creangă în urmă cu peste 80 de ani este impresionantă, hotelul ARO Palace fiind o culme a ingeniozității arhitectonice nu doar pentru vremea respectivă, ci și la standardele la care se construiește astăzi.

Dincolo de acest lucru, călătorul care alege drept destinație Brașovul, respectiv hotelul ARO Palace, nu poate, printr-un exercițiu de imaginație, să nu recreeze felul în care vor fi arătat turiștii celui de al patrulea deceniu al secolului trecut care soseau în acest loc. Extensie în secolul XX a exuberanței Belle Époque, ținuta ARO Palace specifică stilului Art Deco era imposibil, prin urmare, să nu impună garderobe de un nivel înalt și, pe cale de consecință, atitudini asemănătoare.

Turistul care, pe lângă atracțiile Brașovului, are însă timp să facă și un tur al hotelului, are toate motivele să fie uimit de nivelul de detalii pe care le-a luat în considerare Horia Creangă la momentul realizării acestuia și, ulterior, cei care au extins corpul inițial. Astfel, de la piscina exterioară instalată pe acoperișul corpului inițial, trecând prin restaurantul adiacent lobby-ului, sala dedicată vechiului cinematograf și până la sala de cabaret de la subsolul hotelului, acestea sunt facilități la care inclusiv unele dintre hotelurile de astăzi nu pot decât visa.

Mai mult decât atât, ARO Palace ascunde sub corpul impunător al hotelului inclusiv un buncăr, care este de altfel obiectiv militar chiar și în prezent, cât despre stâlpii de susținere ai edificiului, ei bine, aceștia sunt plasați pe role, pentru ca mobilitatea acestora să poată difuza tensiunea rezultată în cazul unui cutremur.

Când toată această trecere în revistă este terminată, însă, turistul nu se poate împiedica să nu-și pună o întrebare simplă: de ce nu este acest hotel mai bine promovat? De ce, de exemplu, nu sunt semnalizate ca atare camerele unde s-au cazat actori celebri și șefi de stat? De ce nu există un concept, respectiv un slogan, care să poziționeze acest hotel drept ceea ce este - mai precis o bijuterie a stilului Art Deco? Sunt întrebări la care nu am răspuns. Fără să fie în paragină, totuși, hotelul ARO Palace pare însă că își strigă dorința de a ieși din anonimat - potențialul său este mult mai mare decât ceea ce este exploatat în prezent.

Rămâne de văzut dacă cineva îl va și auzi și va concepe o strategie de promovare turistică a acestui hotel în sine, lucru pe care ARO Palace îl merită cu asupra de măsură.

Sursa foto: Shutterstock / Paul Horia Malaianu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri