România în forma ei pe care o cunoaștem are o istorie relativ scurtă în comparație cu alte popoare de pe mapamond, dar istoria teritoriilor din care este formată România modernă trăiește prin clădirile ei.

Clădirii care au rezistat secole de-a rândul stau mărturie că popoarele care au locuit aici au avut planuri pe termen lung. Numele și existența lor au rămas consemnate în pereții acestor clădiri.

Mai jos găsiți lista celor cinci clădiri care merită menționate prin spectaculozitatea lor, fie că vorbim de cea arhitecturală, ori cea istorică, dar și prin prisma vechimii lor. Mai sus puteți vedea mai multe imagini cu clădirile menționate.

Să nu vă surprindă faptul că topul este dominat de biserici. Nu este doar cazul României ca aceste tipuri de clădiri să reziste atât de mult în timp.

Biserica Curtea Veche, 1554 – 469 de ani

Biserica (Sf. Anton) Curtea Veche din Capitală este cu niciun secol mai „tânără” decât Bucureștiul. Dacă prima mențiune istorică a Bucureștiului datează din 1459, biserica a fost construită între 1545 și 1554.

Biserica Curtea Veche(Sursa foto: Shutterstock)

Istoria bisericii se confundă cu cea a orașului. Este un loc extrem de important în istoria țării, fiind timp de două secole și locul în care erau încoronați domnitorii Țării Românești.

Biserica a fost ridicată în timpul domniei lui Mircea Ciobanu, dar a fost refăcută în anul 1611 sub domnia lui Matei Basarab, după ce a trecut printr-un jaf însoțit de un incendiu. Doar jumătate de secol mai târziu, avea nevoie din nou de reparații. Alte două decenii mai târziu, aveau loc alte lucrări importante, biserica suferind din cauza invaziilor turco-tătare.

Au urmat o transformare importantă în 1715, prin adăugarea portalului de la intrare. În prezent, este una dintre impresionantele clădiri din zona Lipscani-Calea Victoriei.

Mănăstirea Voroneț, 1488 – 535 de ani

Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute construcții din România, celebră în special pentru nuanța aparte de albastru, specifică mănăstirii.

Manastirea Voronet

(Sursa foto: Shutterstock)

Este însă și una dintre cele mai vechi și mai spectaculoase construcții de pe teritoriul României, fiind construită la porunca lui Ștefan cel Mare, în 1488. Ridicarea ei a însemnat și un record pentru acea vreme, construcția inițială fiind finalizată în doar 3 luni și 3 săptămâni.

Evident, de-a lungul timpului a mai suferit modificări, prima fiind cea din anul 1547, de către mitropolitul Grigore Roșca, vărul lui Petru Rareș, care a comandat adăugarea unui pridvor închis, o altă soluție unică la acea vreme.

Mănăstirea este apreciată și la nivel internațional, în anul 1993 fiind inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural mondial.

Turnul Chindiei, 1462 – cel puțin 560 de ani

Nu există o datare exactă a finalizării Turnului Chindiei, dar se știe că a fost ridicat în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș, adică între 1456 și 1462.

Turnul Chindiei

(Sursa foto: Shutterstock)

Nici trecutul Turnului Chindiei din Târgoviște nu este complet rupt de cele bisericești, deoarece aceasta a fost ridicat peste rămășițele pridvorului unei biserici ce fusese construită chiar de către bunicul lui Vlad Țepeș, adică Mircea cel Bătrân.

Evident, a jucat rol de construcție militară, atât ca fortificație, dar și ca punct de observație. Poate că 27 de metri înălțime nu înseamnă mult pentru o construcție în prezent, dar în Valahia acelor vremuri, era o construcție impresionantă.

Biserica Sfântul Bartolomeu, 1223 - 800 de ani

Brașovul este una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul României moderne, iar cea mai veche clădire din oraș este Biserica Sfântul Partolomeu. A fost ridicată în 1223, după ce Cavalerii Teutoni s-au stabilit în Țara Bârsei. Mai mult, antedatează înființarea Brașovului ca oraș, care este consemnată la 1234.

Biserica Sfantul Bartolomeu(Sursa foto: Shutterstock)

Biserica a suferit modificări importante în secolul al XV-lea, după o invazie otomană în anul 1421, de atacuri tătare, dar și de atacurile conduse chiar de către Vlad Țepeș din anul 1460.

În 1689 a supraviețuit și unui incendiu de mari proporții. Din fericire, structura de rezistență a clădirii nu a avut de suferit.

A mai avut nevoie de renovări și după cutremurul din 1822, când altarul a fost refăcut în stil clasicist.

Biserica Calvaria, 1095 – 928 de ani

Cum spuneam, nu trebuie să ne surprindă că lăcașurile de cult sunt printre cele mai vechi construcții din acest top, lucru care este valabil pentru multe popoare din întreaga lume.

Calvaria

(Sursa foto: Shutterstock)

Iar cel mai vechi monument istoric al României este Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur. Biserica a fost ridicată în anul 1095, fiind folosită de abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus.

A supraviețuit cu greu invaziei tătare de la mijlocul secolului al XIII-lea. Anul 1241 aproape că a adus desființarea mănăstirii, din cauza distrugerilor însemnate pe care le-a suferit. A supraviețuit și răscoalei de la Bobâlna, în anul 1465.

A fost nevoie de mai multe intervenții asupra construcției de-a lungul timpului, dar Biserica Calvaria se apropie de pragul de un mileniu de existență.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri