Romania a ajuns in topul tarilor din Europa in ceea ce priveste adoptia tehnologiei contactless, cele doua scheme de plati care isi impart piata locala (Mastercard si Visa) raportand nu doar ritmuri de crestere spectaculoase, dar si o pondere de circa 70% a numarului de plati contactless din total plati efectuate cu cardul in magazine.

Astfel, potrivit Visa, in prezent, aproximativ 70% dintre platile facute cu cardul in magazine sunt contactless, ceea ce plaseaza Romania in top 10 piete la nivel global, in contextul unor rate de crestere spectaculoase in ultimii 2-3 ani, chiar si de "triple digits".

Mai mult, conform unui studiu al Mastercard, Romania ocupa chiar locul 5 in Europa in ceea ce priveste numarul tranzactiilor contactless inregistrate din totalul tranzactiilor realizate la comercianti, cu 2 din 3 tranzactii contactless.

Cifrele raportate pe portofoliul de carduri Mastercard arata o crestere cu 139% a tranzactiilor contactless in perioada ianuarie-august 2018 comparativ cu aceeasi perioada din 2017, ajungand la aproape 70% din totalul tranzactiilor realizate la comercianti.

Ce spun sefii Visa si Mastercard despre cresterile fulminante pe cardurile contactless

Seful Visa pentru Romania puncteaza faptul ca aproape 90% dintre terminalele de plata din tara sunt deja contactless si se asteapta in continuare ca aceasta tehnologie sa atraga investitii in inovatie si mai multe oportunitati pentru consumatori de a platit oriunde si chiar de pe orice dispozitiv, facand referire la primele proiecte de mobile payments din Romania: BT Pay si ING Pay.

Potrivit calculelor wall-street.ro, Visa are peste 4 milioane de carduri care pot fi inrolate in ING Pay si BT Pay, utilizatorii putand plati astfel contactless cu telefonul mobil.

"De la inceputul acestui an, o mare parte dintre detinatorii de carduri Visa din Romania pot efectua plati cu telefonul mobil in magazine, in conditiile in care unul din doua carduri Visa din Romania poate fi introdus intr-un portofel digital utilizand tokenizarea, o tehnologie avansata de criptare a datelor", a declarat pentru wall-street.ro Catalin Cretu, General Manager pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta in cadrul Visa.

Totodata, studiul Mastercard mai arata ca tarile europene isi schimba in mod dramatic comportamentul in ceea ce priveste adoptarea tehnologiei contactless, cu tari ca Romania inregistrand un procent de aproape 70% tranzactii contactless din totalul tranzactiilor realizate la comercianti. Multe tari europene imbratiseaza economia cashless (fara numerar), lucru demonstrat prin renuntarea la cash si prin rata de adoptie rapida a tehnologiei contactless.

"Inca de acum 10 ani, Mastercard a sustinut aceasta evolutie transformatoare, investind in ecosistemul contactless din Romania, care presupune mai mult decat existenta pe piata a cardurilor, integrand si reteaua de acceptare a tranzactiilor contactless, comunicarea acestora, cat si educarea si instruirea consumatorilor cu privire la beneficiile acestei tehnologii inovatoare. Toate aceste initiative ale Mastercard ne-au adus in punctul in care suntem astazi, cand mai mult de 2 din 3 plati sunt contactless in Romania", a declarat si Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard Romania.

Studiul, realizat de Mastercard pentru tarile din Europa, arata ca in peste 15 piete europene – printre care Romania, Danemarca, Croatia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia si Rusia – procentul tranzactiilor contactless realizate cu carduri Mastercard depaseste 50%.

Sursa foto: DGLimages_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri