Cursul de schimb euro/leu a depasit pragul de 4,66 lei/euro, dupa mai multe sedinte de tatonare a acestuia. Leul s-a depreciat, marti, si in fata dolarului american, in schimb a crescut in raport cu francul elvetian.

Cursul de schimb euro/leu a depasit pragul de 4,66 lei/euro, dupa mai multe sedinte de tatonare a acestuia. Leul s-a depreciat, marti, si in fata dolarului american, in schimb a crescut in raport cu francul elvetian.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, un curs de referinta de 4,6603 lei/euro, in crestere cu 0,25 bani (0,05%) de la 4,6578 lei/euro cat era in sedinta anterioara.

In regiune, doar coroana ceha a evoluat in aceeasi directie cu leul romanesc, pierzand teren in fata euro, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat, iar forintul unguresc a stagnat.

Cursul BNR pentru dolar: moneda americana creste fata de leu

Fata de dolarul american, moneda nationala a pierdut 0,38 de bani (0,1% din valoare) intr-o singura sedinta, cursul calculat de BNR urcand de la 3,9575 lei/dolar la 3,9613 lei/dolar.

In ceea ce priveste francul elvetian, cursul oficial publicat de banca centrala a scazut cu aproape trei bani, de la 4,1276 lei/franc la 4,0997 lei/francul elvetian.

Unde ar putea ajunge cursul peste un an?

Specialistii din CFA Romania se asteapta la deprecierea leului fata de euro in perioada urmatoare, pana la un curs de aproximativ 4,7 lei/euro peste sase luni si chiar sa depaseasca acest nivel anul viitor.

Potrivit unui sondaj al CFA Romania, in jur de 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6935 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375 lei/euro.

De asemenea, specialistii CFA Romania anticipeaza o inflatie medie pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) de 4,13%.

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative", se mai arata in comunicatul CFA Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri