Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut, in primele noua luni ale cestui an, un profit net de 1,015 miliarde de lei (218,2 milioane de euro), aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la aproape 560 de milioane de lei (123 de milioane de euro).

Finantarile acordate clientilor (credite si avansuri) au crescut, in primele noua luni din acest an, cu 7,4%, la 35,98 miliarde de lei (7,5 miliarde de euro), la 30 septembrie 2018, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Avansul provine in mod special de la segmentul retail (+12,5% an/an), in timp ce creditele corporate au crescut usor.

In aceeasi perioada, depozitele de la clienti au stagnat la 52,63 miliarde de lei (11,28 miliarde de euro) la 30 septembrie 2018, evolutie determinata de o crestere a depozitelor din zona retail si o scadere a depozitelor corporate.

BCR sustine ca se concentreaza pe creditarea in lei, reusind deja sa inverseze mixul de valute din portofoliul de credite in favoarea monedei locale si pentru a utiliza la maximum capacitatea puternica de auto-finantare in lei.

Credite noi de 6,3 miliarde de lei pentru retail

In acest context, banca anunta ca in primele noua luni din acest an a acordat populatiei si microintreprinderilor credite totale noi in valoare de 6,3 miliarde de lei. La baza acestei evolutii au stat creditele de nevoi personale, care au crescut cu 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si creditele ipotecare standard, cu o crestere de patru ori a vanzarilor.

“BCR si-a consolidat pozitia de lider si principal partener bancar pentru romanii care vor sa-si cumpere o casa, cu peste 22% din piata creditarii imobiliare din Romania (credite noi generate)”, se subliniaza in comunicatul bancii.

Vanzarile pentru microintreprinderi au crescut cu 50% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, sustinute si de implicarea BCR in programul guvernamental Start-Up Nation.

In cazul IMM-urilor, finanatrea (credit si leasing) inregistrat o crestere de doua cifre, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, stocul total al finantarilor depasind 5,2 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). In ceea ce priveste businessul total corporate (companii mari, IMM-uri, sectorul public), BCR a acordat credite noi de 4,5 miliarde de lei (970 milioane de euro) in primele noua luni din 2018.

In plus, co-finantarea proiectelor dezvoltate cu fonduri europene a crescut in ultimul an, BCR avand un portofoliu total de co-finantari de circa 8,4 miliarde de lei.

La cat au ajuns creditele neperformante?

In perioada mentionata, veniturile nete din dobanzi au crescut semnificativ cu 15,5%, la 1,5 miliarde de lei (325,7 milioane de euro), ca urmare a cresterii nivelului dobanzilor in piata, precum si a volumelor mai mari de credite si conturi curente.

Totodata, veniturile nete din comisioane au avansat cu 2,8% la 530,4 milioane de lei (114,0 milioane de euro), datorita veniturilor mai mari din mentenanta, precum si a tranzactiilor cu si fara numerar.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scazut la 6,8%, la 30 septembrie 2018, comparativ cu nivelul de 10,5% din septembrie 2017, ca urmare a rezultatelor bune din activitatea de recuperare de credite neperformante si a tranzitiei la IFRS9. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 93,8% in septembrie 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri