Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a solutionat integral 93,8% din dosarele pagubitilor Astra Asigurari, respectiv 92,5% din cele ale Carpatica Asigurari, pana la 1 noiembrie 2018, potrivit unui comunicat de presa emis miercuri.

Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a retras in data de 26 august 2015 autorizatia de functionare a societatii Astra Asigurari si a luat aceeasi decizie in ceea ce priveste societatea Carpatica Asigurari, in data de 27 iulie 2016.

Dupa ce a fost retrasa autorizatia de functionare a celor doua societati, acestea au pierderea calitatii acestora de membru al BAAR, iar BAAR a preluat toate dosarele de dauna Carte Verde care implica autovehiculele asigurate in mod valabil la Astra Asigurari, respectiv Carpatica Asigurari.

Astfel, de la data retragerii autorizatiei de functionare a Astra Asigurari si pana la 1 noiembrie 2018, au fost inregistrate de catre BAAR un numar de 8.659 de dosare de dauna . Situatia solutionarii lor este urmatoarea:
• 8124 de dosare au fost solutionate integral, cuantumul total al sumei achitate de Birou fiind de 167,6 milioane lei. Astfel, Biroul a solutionat si achitat pana la 1 noiembrie 2018 circa 93,8% din numarul total al dosarelor primite in cazul Astra Asigurari.
• 200 dosare au fost solutionate partial. Pana la solutionarea completa a acestor dosare, BAAR a constituit suplimentar o rezerva de dauna in valoare de 73,7 milioane lei.
• 335 de dosare se afla in curs de solutionare iar rezerva de dauna constituita in acest scop de catre Birou este in valoare de 45,8 milioane lei.

Pentru dosarele solutionate partial sau care se afla in curs de solutionare in cazul Astra Asigurari, rezerva de dauna estimata la 31 octombrie 2018 de 119,5 milioane lei.

In ceea ce priveste cea de-a doua societate, Carpatica Asigurari, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania i-au fost avizate un numar total de 11.126 de dosare de dauna in intervalul cuprins intre 2 august 2016 si 1 noiembrie 2018. Situatia solutionarii acestora este urmatoarea:
• Dosare solutionate integral – 10.288, pentru care s-a achitat suma de 212,5 milioane lei
• Dosare solutionate partial – 130, pentru care pana in prezent s-a constituit o rezerva de dauna ramasa de 92,8 milioane lei
• Dosare aflate in curs de solutionare – 708, pentru care s-a constituit o rezerva de dauna in valoare de 60,6 milioane lei

Astfel, 92,5% din numarul total al dosarelor preluate de BAAR, in urma falimentului Carpatica Asigurari au fost deja solutionate integral, celelalte aflandu-se in diferite faze de solutionare.

Ca urmare a falimentului celor doua societati, ASTRA si Carpatica, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania – BAAR a platit pana la 1 noiembrie 2018 despagubiri in valoare de 380,1 milioane lei (din care 167,6 milioane lei pentru ASTRA si 212,5 milioane lei pentru Carpatica) si mai are dosare in lucru, in diferite stadii de solutionare, cu o rezerva totala ramasa insumand 272.9 milioane lei (din care 119,5 milioane lei pentru ASTRA si 153,4 milioane lei pentru Carpatica).

Dauna medie a cererilor de rambursare platite de catre BAAR in perioada de dupa preluarea spre gestionare a dosarelor de dauna ale celor doua societati a fost de aproape 4.000 de euro in cazul Astra Asigurari, respectiv de circa 4.500 de euro in cazul Carpatica Asigurari.

Pentru politele RCA inca valabile dupa data retragerii autorizatiilor Astra Asigurari si Carpatica Asigurari, BAAR a incheiat contracte de reasigurare de tip excedent de dauna.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania – B.A.A.R. este o asociatie profesionala a tuturor societatilor de asigurare care, in baza legii, au dreptul sa practice in Romania asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri