Carpatica Asig a ramas fara autorizatie de functionare dupa ce Autoritatea de Supraveghere (ASF) a constatat starea de insolventa a societatii si a inaintat cererea de deschidere a procedurii de faliment. Cazul Carpatica Asig vine la un an de la falimentul rasunator al Astra Asigurari si era mai mult decat predictibil dupa ce vanzarea societatii catre un investitor a esuat. Acum, City Insurance, plasata de ASF in redresare financiara, a ramas singura societate cu prospectul unui nou faliment in piata de asigurari.

Rand pe rand, atat investitorul olandez cu origini ucrainene IIC, care s-ar fi arata interesat de preluarea Carpatica Asig, cat si ASF, s-au acuzat reciproc de esecul achizitiei societatii, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea. Pana la anuntul retragerii autoritatii de functionare, Carpatica Asig s-a aflat sub incidenta prevederilor Legii nr. 246/2015 cu privire la redresarea si rezolutia asiguratorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor, in calitate de administrator temporar, care avea printre atributii si implementarea masurilor de atragere a unui investitor care sa contribuie la restabilirea cerintelor minime de solvabilitate. Dar, n-a venit nimeni.

IIC Group anunta in martie ca a ajuns la o intelegere cu actionarii Carpatica Asig, controlata, pana la intrarea in mecanismul de rezolutie, de catre Ilie Carabulea, ca doreste sa preia integral compania de asigurari locala si sa parafeze tranzactia pana in vara aceasta, insa operatiunea trebuia aprobata de ASF. Pe de alta parte, ASF a analizat documentatia depusa de IIC, ajungand la concluzia ca potentialul cumparator nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situatiei financiare a Carpatica Asig si nici incadrarea indicatorilor prudentiali in cerintele Solvabilitate II - intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru indeplinirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), in conditiile in care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR sa fie restabilita intr-un termen de 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu inca 3 luni.

Din 25 ianuarie 2016, Carpatica Asig s-a aflat sub incidenta prevederilor Legii nr. 246/2015 referitoare la redresarea si rezolutia asiguratorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor, in calitate de administrator. Legislatia de rezolutie a aparut special pentru a evita o situatie similara in care a ajuns Astra Asigurari. Acum, inca un faliment in piata de asigurari, va pune o presiune uriasa asupra fondurilor de care dispune Fondul de Garantare a Asiguratilor si implicit asupra tarifelor RCA, in conditiile in care sursele fondului sunt constituite din cote anuale obligatorii de contributii aplicate asiguratorilor din subscrieri.

In plus, autoritatea a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost inlocuita temporar cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. In prezent, toata fosta conducere Carpatica Asig - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie si Oprea Carabulea - este cercetata penal sub acuzatia de constituire de grup infractional organizat. Persoanele in cauza sunt acuzate ca ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a pacali un potential investitor.

Astra Asigurari, Carpatica Asig si Euroins

Ca urmare a rentabilitatii precare a asigurarilor auto, in special de raspundere civila - RCA, societatile de asigurari care se bazeaza masiv pe astfel de produse de asigurare sunt cele mai expuse riscurilor financiare, nota intr-un raport realizat recent Consiliul Concurentei. Autoritatea puncta, de asemenea, ca la nivelul pietei, activitatea de asigurare RCA, a fost neprofitabila, societatile de asigurari trebuind fie sa subventioneze pierderile pe aceasta linie de business cu eventualele castiguri din alte activitati, fie sa aduca un aport de capital din partea investitorilor.

In exercitarea atributiilor de supraveghere prudentiala, ASF a trebuit sa ia masuri adecvate impotriva anumitor societati atunci cand indicatorii de solvabilitate si lichiditate, dar probabil si alti parametri, aratau ca situatia societatilor s-a deteriorat. Cele mai relevante exemple sunt cele ale Astra Asigurari, Carpatica Asig si Euroins, toate aceste societati bazandu-se masiv pe asigurari auto, in general, si asigurarea de raspundere civila RCA pentru autovehicule, in particular. Calculele Wall-Street.ro au indicat faptul ca si City Insurance urmeaza un model de business similar cu cel adoptat de cei trei asiguratori mentionati anterior.

Dintre acestea, Tribunalul Bucuresti a aprobat falimentul societatii Astra Asigurari la inceputul lunii decembrie din 2015, la solicitarea ASF, dupa ce fostul lider din piata de asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014. ASF a decis in 8 septembrie 2015 intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce societatea nu a reusit sa-si majoreze capitalul social cu necesarul de 425 de milioane de lei. In acest caz, Misu Negritoiu, presedintele ASF a dat vina in esecul salvarii Astra Asigurari pe "lacomia actionarilor", din pricina careia intentiile de majorare a capitalului prin infuzie si preluarea societatii de catre un investitor strategic au esuat.

In cazul Euroins, ASF a hotarat in 14 octombrie 2015 sa deschida procedura de redresare financiara, avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an. De atunci si pana in prezent, Euroins s-a indepartat de prospectul unui faliment in urma majorarilor de capital.

Dupa Carpatica Asig, urmeaza City Insurance?

Jumatate dintre cele 10 societati de asigurare autorizate sa subscrie polite RCA in 2015 si anume: Asirom, Astra Asigurari, Carpatica Asig, City Insurance si Euroins au inregistrat pierderi de 586,5 milioane lei, reprezentand aproape 80% din pierderile de pe piata. Cele cinci societati mentionate au concentrat si peste 70% din piata asigurarilor obligatorii auto. Euroins si Carpatica Asig, care subscriu polite RCA in proportie de peste 90% din totalul portofoliilor, au avut in 2015 si cele mai mari pierderi, adica 300 milioane lei si, respectiv, 204,4 milioane lei.

Dintre acestea, City Insurance se afla tot in redresare financiara, iar ASF i-a obligat recent pe actionarii companiei sa majoreze capitalul social cu 30 milioane euro pana la 30 septembrie anul curent, asiguratorul fiind obligat, de asemenea, sa recupereze imprumuturile acordate altor firme din acelasi grup. ASF a anuntat pe 18 aprilie deschiderea procedurii de redresare financiara la City Insurance, companie care a ocupat anul trecut a patra pozitie pe piata asigurarilor RCA, si a limitat vanzarile de polite noi la 75% din sumele subscrise in 2015, in timp ce subscrierea de noi contracte de asigurare de garantii a fost interzisa.

Citeste si:

    Un control efectuat la City a indicat mai multe probleme importante la asigurator, in special un grad ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43%, si un coeficient de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile legale. De asemenea, controlul ASF a mai aratat ca City Insurance avea intarzieri importante la plata despagubirilor la daunele Carte Verde, pentru accidentele din strainatate.

    Din aceasta cauza, la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) ar fi inregistrat mai multe cereri de chemare in garantie, situatie care afecteaza intreaga piata de asigurari RCA din Romania. In replica, City Insurance a transmis ca ASF a ignorant cu rea credinta rezultatul auditului transmis de asigurator pe 18 aprilie, chiar in ziua anuntului ASF, care arata ca societatea indeplineste si depaseste chiar cerintele Solvency II, intrat in vigoare la inceputul anului.

    Citeste si:

      Faptul ca ASF solicita majorarea capitalului social cu 30 milioane euro, printr-un imprumut subordonat al actionarilor, pana la 30 septembrie 2016 si recuperarea imprumuturilor acordate de City Insurance unor societati afiliate (City Invest), partenerilor (Unity Broker) sau altor terti, in valoare de 39 milioane euro, poate reprezenta un adevarat impediment pentru actionarii societatii in indeplinirea planului de redresare financiara.

      Tensiuni intre conducerea City Insurance si ASF

      Inca de la deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a City Insurance, conducerea societatii de asigurari a catalogat decizi drept "esential nelegala si profund netemeinica". "Prin planul de redresare, ni se interzice sa vindem o intreaga clasa de asigurari. Aceste masuri restrictive si represive fac parte dintr-un context mai larg al preocuparii ASF de a diminua pana la desfiintare activitatea societatilor cu capital romanesc, in favoarea explicita a celor cu capital strain" au spus reprezentantii City Insurance.

      In sprijinul acestei afirmatii, City Insurance enumera "multele si diversele situatii in care conducerea ASF si-a exprimat explicit opinia ca societatile de asigurari cu capital romanesc nu sunt performante, ca nu respecta regulile de piata si ca ar trebui ca pe piata asigurarilor sa ramana doar societatile mari de profil, adica multinationalele".

      In opinia reprezentantilor City Insurance, urmarind cu consecventa acest scop, ASF foloseste o paleta larga de mijloace precum: controale repetate si lungi, urmate de masuri netemeinice si contradictorii; divulgarea catre media a unor "stiri" nereale despre existenta unor asa-zise probleme in activitatea societatii cu capital romanesc, dar si a unor date confidentiale, nedestinate publicitatii, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor intreprinse; refuzul de a acorda sprijinul necesar atunci cand societatea a fost nedreptatita prin decizii luate de catre alte institutii sau in situatiile litigioase.

      Agavarea situatiei la City Insurance se poate deduce si din cresterea vertiginoasa a numarului de petitii. City Insurance avea la finele lunii iunie din acest an un numar de 1.687 de reclamatii, cu mai mult de 100 de petitii peste valoarea inregistrata intreg anul trecut. Neplata despagubirilor reprezinta, de regula, cel mai des aspect reclamat, urmat de nerespectarea normelor cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA si recalcularea valorilor despagubite.

      Sursa foto: Tomas Urbelionis / Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri