Viitorul nu suna bine pentru Carpatica Asig, din ultimele informatii aparute in presa. Saptamana trecuta, rand pe rand, atat investitorul olandez cu origini ucrainene, cat si Autoritatea de Supraveghere Financiara, s-au acuzat reciproc de esecul achizitiei Carpatica Asig, companie controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, care va ramane in cele din urma sub incidenta prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor, in calitate de administrator temporar, are printre atributii si implementarea masurilor de atragere a unui investitor care sa contribuie la restabilirea cerintelor minime de solvabilitate. Urmeaza falimentul?

Daca International Insurance Consortium (IIC Group), o companie inregistrata in Olanda cu afaceri in Ucraina, anunta ca a interupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor Carpatica Asig, pe motiv ca i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul asiguratorului, ASF a spus ca a constatat lipsa unei capacitati financiare certe de a sustine redresarea asiguratorului, pana la structura difuza a actionariatului potentialului investitor.

"Datorita statutului special al Carptica Asig, care este sub adiministrarea speciala a FGA, lui IIC i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei. In acest blocaj de comunicare neobisnuit, a fost imposibil sa stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea si operatiunile companiei. In acelasi timp situatia companiei Carpatica Asig se deteriora iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei. Ca si consecinta, implementarea unui plan de redresare impunea un orizont de timp mult mai mare. IIC Group a ajuns la concluzia retragerii sale din proiectul Carpatica Asig", se mai arata in comunicatul investitorului.

IIC Group anunta in martie anul curent ca a ajuns la o intelegere cu actionarii Carpatica Asig, controlata, pana la intrarea in mecanismul de rezolutie, de catre omul de afaceri Ilie Carabulea. Ulterior, Carpatica Asig a intrat sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). In martie, investitorul afirma ca vrea sa preia integral compania de asigurari locala si sa parafeze tranzactia pana in vara, insa operatiunea trebuie aprobata de ASF.

Pe de alta parte, ASF a analizat documentatia depusa de IIC, ajungand la concluzia ca potentialul cumparator nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situatiei financiare a Carpatica Asig si nici incadrarea indicatorilor prudentiali in cerintele Solvabilitate II - intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru indeplinirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), in conditiile in care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR sa fie restabilita intr-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu inca 3 luni.

In regula, dar Carpatica Asig cui ramane?

Incepand din 25 ianuarie 2016, Carpatica Asig se afla sub incidenta prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, iar Fondul de Garantare, in calitate de administrator, are printre atributii si implementarea masurilor de atragere a unui investitor care sa contribuie la restabilirea cerintelor minime de solvabilitate. Surse apropiate ASF au declarat wall-street.ro ca legislatia de rezolutie a aparut special "pentru a evita o situatie similara in care se gaseste Astra Astra care creeaza probleme pentru consumatori si lasa probleme nerezolvate".

De altfel, din punct de vedere al imaginii, ASF nu si-ar putea permite inca un faliment in piata de asigurari, care ar pune o presiune uriasa asupra fondurilor de catre dispune Fondul de Garantare a Asiguratilor si implicit asupra tarifelor, in conditiile in care sursele fondului sunt constituite din cote anuale obligatorii de contributii aplicate asiguratorilor din subscrieri.

Cu investitori la usa sau nu, oricum Carpatica Asig trebuia sa ajunga in aceasta faza pentru ca acolo au dus-o indicatorii de performanta, de lichiditate si solvabilitate, pe care ASF le are in vedere cand propune astfel de masuri. Managementul Carpatica Asig este asigurat acum de FGA, iar in urma procesului de rezolutie se cauata solutii pentru revigorarea companiei.

Carpatica Asig a cunoscut deja niste rezultate apreciabile si destul de bune, iar prin activitatea pe care Fondul de Garantare a Asiguratilor o face poate sa aduca din nou compania la un nivel la care sa fie cu indicatorii de solvabilitate si lichiditate in regula. Nu va avea finalul Astra Asigurari. De aceea a si aparut legislatia de rezolutie", spune sursa citata.

Subscrierile Carpatica Asig au depasit valoarea de 600 de milioane de lei, majoritatea acestora fiind constituite din vanzarea de polite RCA. "Cum se vorbeste astazi cu un investitor, maine se poate vorbi cu altul. Este intr-un proces in care se vand polite, se incaseaza bani si se platesc despagubiri. Teoretic, pentru partea buna a companiei se cauta un investitor, iar pentru cea mai putin buna, la un moment dat, se poate crea un vehicul punte prin care compania respectiva trece la alta faza de reorganizare. Ceea ce ar putea sa aiba totusi ceva similar cu Astra Asigurari este ca aceasta sa nu aiba succes", mai spune sursa citata.

Carpatica Asig, alaturi de celelate companii care aveau anumite probleme si se afla in anumite faze de reorganizare, de redresare si aplicare a unor masuri, sunt companii care au avut un numar mai mare de petitii, de exemplu, din cauza problemelor financiare. Acest numar de petitii poate sa creasca sau sa scada in functie de evolutia companiei. Dar, avand in vedere ca acum managementul Carpatica Asig este preluat de FGA, iar cifrele companiei arata bine, nu exista un imapct negativ prin petitii sau prin plangeri ale consumatorilor care sa arate un trend negativ.

Vrea ASF alt investitor pentru Carpatica Asig?

Despre activitatea Carpatica Asig, sub regimul de supraveghere si de conducere temporara de FGA, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), spunea de curand ca societatea “merge foarte bine, se fac curatenii, se reinterpreteaza un registru sau operatiuni pe care le-au facut ei care sa conduca la o sanatate financiara sporita”. De asemenea, ASF a purtat recent discutii, in legatura cu preluarea Carpatica Asig, cu mai multi investitori internationali, pe langa vehiculul olandez IIC Group, discutiile avand loc si la nivel individual, cu conducerea temporara a asiguratorului aflat in procedura de rezolutie, FGA, potrivit lui Misu Negritoiu.

“Probabil saptamana viitoare vom lua o decizie in legatura cu un dosar pe care il avem (privind investitorul IIC) si in acelasi timp am mai deschis posibilitatea si pentru alti investitori, am avut de curand discutii la Bucuresti cu alti investitori interesati, care se uita si la Carpatica”, a mai afirmat Misu Negritoiu, prezent recent la o conferinta. In prezent, toata fosta conducere Carpatica Asig - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie si Oprea Carabulea - este cercetata penal sub acuzatia de constituire de grup infractional organizat. Persoanele in cauza sunt acuzate ca ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a pacali un potential investitor.

Sursa foto: BillionPhotos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri