Numarul de reclamatii primite de la asigurati de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cu privire la activitatea societatii de asigurari City Insurance a sporit substantial anul trecut cu 125,03%, comparativ cu 2014, de la 855 la 1.924 de cazuri, din care o pondere uriasa de 82,12% au fost finalizate in favoarea petentilor. Situatia reclamatiilor arunca insa City Insurance intr-un club select alaturi de Astra Asigurari, Carpatica Asig si Euroins.

Daca in 2014 Euroins concentrau aproape 22% din petitiile trimise de asigurati, in 2015, lider in ceea ce priveste numarul reclamatiilor a fost City Insurance, potrivit datelor publicate de ASF. Astfel, autoritatea subliniaza ca mai mult de jumatate din petitiile unice primite de ASF au vizat trei societati de asigurare: City Insurance, cu o pondere de 20,7%, Euroins - 16,3% si Astra Asigurari - 14,4%, aceasta din urma iesind de pe piata dupa ce la 27 august 2015 a ramas fara autorizatie de functionare. De asemenea, in octombrie 2015 societatea Euroins a intrat in procedura de redresare financiara pe baza de plan.

City Insurance a subscris anul trecut prime brute in valoare totala de 502 milioane de lei, exclusiv pe segmentul asigurarilor generale, si detine o cota redusa de piata de 5,7%. O buna parte din aceste subscrieri insa au fost realizate in alte state membre UE (79 milioane de lei), potrivit ASF, care constatat, de asemenea, in cazul City Insurance, in urma testelor de stres de anul trecut, ca nu indeplinea prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate aferenta Solvency II.

Dupa "prabusirea" Astra Asigurari, City Insurance, precum si alti asiguratori, au inceput sa joace un rol tot mai important pe piata asigurarilor RCA, fapt ceea ce dus si la avansul foarte mare al reclamatiilor in cazul acestora. Drept urmare, dintre cei noua asiguratori care continua sa activeze pe piata RCA, doua companii au inregistrat anul trecut cresteri substantiale ale numarului de petitii care au ajuns la ASF, in comparatie cu 2014: City Insurance (+125%) si Carpatica Asig (+56,2%), societate care s-a aflat in 2015 in procedura de redresare financiara, insa in absenta unor progrese in remedierea situatiei, ASF a decis pe 25 ianuarie 2016 aplicarea masurilor de rezolutie, pentru salvgardarea stabilitatii pietei asigurarilor.

Reclamatiile privind asigurarile auto RCA si Carte Verde, care au avut o pondere de aproape 72,6% din totalul petitiilor unice referitoare la asigurari, arata ASF, iar aproape 84% din petenti au reclamat neplata sau plata partiala a despagubirilor de rascumparare solicitate de asigurati. Urmare activitatii de analiza si solutionare a petitiilor primite la ASF, la City Insurance au fost finalizate cele mai multe reclamatii in favoarea petentilor (82,12%), urmata de Astra Asigurari (77,66%), Asirom (68,84%), Carpatica Asig (60,40%), Euroins (54,86%) si Uniqa Asigurari (53,37%).

Daca in 2014, 58,26% din petitii era determinat de doi asiguratori care aveau anumite practici incorecte, determinand nemultumirea semnificativa a consumatorilor, in 2015 se constata o scadere semnificativa a acestora, raportat la 2014, la 30,67%, ca urmare a masurilor dispuse de catre ASF (retragerea autorizatiei de functionare pentru Astra Asigurari si control inopinat pe petitii la Euroins, convocarea repetata a asiguratorilor cu probleme si instituirea, in cadrul directiei, a unui sistem de monitorizare). Din acest motiv se constata reducerea numarului de petitii in general si in mod special pentru cele doua companii.

Se observa, in schimb, cresteri semnificative la alte doua companii, City Insurance (+125,03%) si Carpatica Asig (+56,20%), cele doua insumand un procent de 31,44% din totalul petitiilor unice inregistrate in anul 2015. In scopul protejarii asiguratilor, ASF a solicitat acestor societati identificarea cauzelor cresterii numarului de petitii si stabilirea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, care sa conduca la reducerea numarului de petitii.

Actionarii City Insurance sunt Vivendi International, care detine 85,23% din titluri, Nicolae Musat (7,87%) si alte persoane fizice si juridice (6,9%). Vivendi International SRL este controlata de Dan Odobescu - 95% si Florin Dima - 5%. Dan Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase si a preluat controlul City Insurance la finele lui 2012.

De profesie avocat, Dan Odobescu a fost, pana in 1989, consultant juridic si de afaceri pentru companii de asigurari din Germania si alte tari din Europa, unde a plecat in 1982 prin casatorie. Din 1993 si pana in 2001, el a fost proprietarul si administratorul firmei de asigurari din Romania Charisma Entreprises, vanduta catre Alpha Insurance, care a intrat astfel pe piata romaneasca.

In perioada 2004-2006, Dan Odobescu a condus Unita Asigurari (in prezent Uniqa Asigurari). Infiintata in anul 1998, City Insurance activeaza in sectorul asigurarilor generale. In 2011, potrivit datelor companiei, subscrierile asiguratorului au crescut cu peste 30%, la 264 milioane de lei. Datele pentru 2012 nu au fost inca facute publice.

In trecut, City Insurance a fost implicata intr-un scandal de coruptie in Italia, insa a fost achitata intre timp. Agentia italiana de stiri ANSA relata in 2012 ca o companie de asigurari din Romania este suspectata de autoritatile din Italia ca ar fi acumulat in ultimii 5 ani venituri nedeclarate in valoare de 75 de milioane de euro. Potrivit ANSA, agentii Garzii Financiare din Venetia ar fi depistat venituri nedeclarate de 75 milioane de euro la sucursala italiana a City Insurance. Firma era anchetata si in Venetia si Cagliari pentru presupuse fapte ilegale legate de participarea la licitatii organizate de companii publice din sectorul sanatatii, potrivit presei italiene.

Astfel, compania inregistrata in Romania, nerezidenta in Italia, ar fi obtinut intr-o perioada de doi ani, prin mai multe firme intermediare, venituri din asigurari in regiunea Campania. In acelasi caz este suspectat un italian din regiunea Campania care ar face parte dintre actionarii firmei.

Conform presei, in luna iulie 2014, autoritatile italiene de supraveghere a sectorului asigurarilor, alertate de Garda Financiara, au revocat autorizatia companiei, invocand printre altele ca autoritatile din Romania ar fi "absolut incapabile sa cunoasca si sa monitorizeze expunerea complexa a companiei pe teritoriul italian". Ancheta a fost lansata dupa ce autoritatile financiare din Venetia au blocat o plata de 76 milioane euro datorata de regiunea Veneto catre City Insurance pentru acoperirea unor contracte de servicii in domeniul sanatatii.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri