City Insurance, Euroins si Astra Asigurari au strans mai mult de jumatate din reclamatiile primite de ASF in 2015

Asigurarile continua sa genereze circa 90% din petitiile primite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) de la consumatorii de produse financiare nebancare, iar, dintre acestea, reclamatiile cu privire la asigurarile auto RCA si Carte Verde, au avut o pondere de aproape 72,6% din totalul petitiilor unice referitoare la asigurari.

ASF a inregistrat anul trecut un total de 15.890 de petitii privind activitatea societatilor de asigurare, in scadere cu aproape 20% fata de nivelul din 2014. Asigurarile continua sa genereze circa 90% din petitiile primite de ASF de la consumatorii de produse financiare nebancare, insa numarul de sesizari cu petent unic a scazut cu 27%, pana la 9.284. Restul petitiilor au vizat reclamatii dublate (2.097), aspecte care nu intra in competenta ASF (1.491), solicitari de informatii (874) sau reveniri la petitii deja analizate (364).

Defalcat, reclamatiile privind asigurarile auto RCA si Carte Verde, care au avut o pondere de aproape 72,6% din totalul petitiilor unice referitoare la asigurari, au scazut cu 25% fata de 2014. De asemenea, numarul reclamatiilor legate de asigurari CASCO s-a diminuat cu aproape 37%, in timp ce segmentul asigurarilor de incendii si alte daune la proprietati a consemnat o scadere a reclamatiilor cu 20,5%. Cat priveste produsele de asigurari de viata, numarul petitiilor a scazut cu 10,3%.

Petitiile care au vizat piata asigurarilor au reprezentat anul trecut 1,02% din numarul total de daune avizate, fata de de 1,5% in 2014, respectiv 0,06% din numarul total al contractelor de asigurare in vigoare, fata de 0,08% in anul anterior.

Aproape 84% din petenti au reclamat neplata sau plata partiala a despagubirilor / valorilor de rascumparare solicitate de asigurati. In 2014 acestea erau problemele reclamate de 95% din petenti. Alte sesizari au vizat recalcularea valorii despagubirilor, nerespectarea conditiilor contractuale sau a normelor RCA. De asemenea, ASF a constatat deficiente precum incarcarea eronata in baza de date CEDAM a platilor dosarelor de dauna RCA, nepreluarea clasei de bonus-malus de la vechiul vehicul pentru un autovehicul nou, practici incorecte privind vanzarea on-line a politelor RCA.

Citeste si:
Asiguratorii cer introducerea unui tarif de referință pentru...
Asiguratorii cer introducerea...

Cvasitotalitatea reclamatiilor vizeaza activitatea societatilor de asigurare, mai putin de 1% fiind impotriva brokerilor.

Mai mult de jumatate din petitiile unice primite de ASF au vizat trei societati de asigurare: City Insurance, cu o pondere de 20,7%, Euroins - 16,3% si Astra Asigurari - 14,4%, aceasta din urma iesind de pe piata dupa ce la 27 august 2015 a ramas fara autorizatie de functionare. De asemenea, in octombrie 2015 societatea Euroins a intrat in procedura de redresare financiara pe baza de plan. Daca in 2014 Euroins si Astra Asigurari concentrau aproape 60% din petitiile trimise de asigurati, in 2015 ponderea celor doua societati s-a redus la 30,7%, desi pe numele Astra Asigurari au continuat sa fie inregistrate 1.334 de petitii pana la ridicarea autorizatiei.

Dintre cei noua asiguratori care continua sa activeze pe piata RCA, patru au inregistrat anul trecut cresteri ale numarului de petitii care au ajuns la ASF, in comparatie cu 2014: City Insurance (+125%), Carpatica Asig (+56,2%), Asirom (+30,9%) si Generali (+32%). Societatea Carpatica Asig s-a aflat in 2015 in procedura de redresare financiara, insa in absenta unor progrese in remedierea situatiei, ASF a decis pe 25 ianuarie 2016 aplicarea masurilor de rezolutie, pentru salvgardarea stabilitatii pietei asigurarilor.

In acelasi timp, numarul petitiilor a scazut in cazul a cinci asiguratori: Euroins (-64,6%), Uniqa (-62%), Omniasig (-13,5%), Allianz - Tiriac (-11,7%) si Groupama (-1,7%). Aproape 62% din petitiile care au vizat societati de asigurare s-au dovedit intemeiate si au fost solutionate in favoarea petentilor. Mai mult de doua treimi dintre acestea s-au finalizat prin plata despagubirilor solicitate in dosarele de dauna deschise.

Citeste si:
Donald Trump a distribuit un video după punerea sa sub acuzare:ce...
Donald Trump a distribuit un...

De la 1 ianuarie 2015, in structura ASF functioneaza o directie specializata pentru protectia consumatorilor, care are ca responsabilitati solutionarea petitiilor, monitorizarea practicilor incorecte, educatia financiara si acordarea de asistenta de specialitate pentru consumatori, in contextul strategiei generale de crestere a increderii in pietele financiare nebancare.

In acelasi timp, rezolvarea petitiilor este o activitate complementara a protectiei asiguratilor, care constituie obiectivul major al functiei de supraveghere a ASF prin urmarirea capacitatii asiguratorilor de a-si indeplini obligatia esentiala asumata prin contractele de asigurare, respectiv plata daunelor.

Piata pensiilor private a generat anul trecut 1.256 de petitii inregistrate la ASF, avand o pondere de 7% din totalul petitiilor pe 2015. Mai mult de jumatate dintre petenti au solicitat informatii privind apartenenta la fondurile de pensii administrate privat, in conditiile in care majoritatea participantilor noi la Pilonul II de pensii intra in procedura de repartizare aleatorie.

De asemenea, Autoritatea a primit 758 de petitii care au vizat entitati de pe piata de capital, reprezentand 4,2% din total. Nerespectarea drepturilor actionarilor a fost reclamata in circa 50% din sesizari, in contextul lichidarii pietei RASDAQ.

Citeste si:
Avocatul Poporului a deschis dosar pentru poluarea din Bucuresti
Avocatul Poporului a deschis...

La nivelul celor trei piete supravegheate - piata asigurarilor, piata pensiilor private si piata de capital, ASF a inregistrat anul trecut 17.904 petitii, in scadere cu peste 16% fata de 2014.

Sursa foto: pathdoc / Shutterstock
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri