City Insurance si Euroins au inregistrat anul trecut o crestere cumulata a cotei de piata pe segmentul de asigurari RCA de 21 de puncte procentuale, de la 37%, in 2016, la uriasa concentrare de 58%, pentru o piata care a generat ultimele doua falimente rasunatoare din piata asigurarilor, tocmai din cauza concentrarilor nesustenabile pe RCA. Defalcat, City Insurance a ajuns la o cota de piata de 30,1% pe RCA, iar Euroins de 27,4% in 2017, potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pe anul trecut.

Conform raportului citat, primele brute subscrise aferente asigurarilor generale s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei, din care o pondere de 50%, adica 3,82 miliarde lei, au reprezentat asigurari de raspundere civila auto (RCA). ASF remarca in cadrul raportului o accentuare importanta a nivelului de concentrare de piata catre primii asiguratori din top, ajungandu-se la situatia in care primii doi asiguratori sa cumuleze aproximativ 58% (comparativ cu 37% in anul 2016) din portofoliul de asigurari RCA.

Pozitie Companie Subscrieri RCA (lei) Cota de piata
1 City Insurance 1.150.669.507 30,10%
2 Euroins Romania 1.048.217.870 27,42%
3 Asirom VIG 576.481.600 15,08%
4 Allianz-Tiriac Asigurari 295.886.445 7,74%
5 Omniasig VIG 258.422.786 6,76%

Am aratat, de asemenea, la finalului anului trecut, intr-o analizata realizata pe baza datelor centralizate la noua luni, faptul ca gradul de concentrare in cadrul pietei de asigurari RCA a cunoscut un nou maxim, dupa o evolutie galopanta, cauzata de decizia de plafonare neconcurentiala a tarifelor RCA, pe o perioada de patru luni la inceput de 2017, la presiunea execitata asupra Guvernului de catre transportatorii rutieri. Astfel, plafonarea tarifelor din primavara anului trecut a aruncat din nou piata RCA in mainile a doar doua societati, desi in 2016 tendinta de concentrare inregistra o ameliorare.

Gradul de concentrare a pietei de asigurari RCA din Romania l-am masurat prin prisma a catorva rate de concentrare la nivel primilor trei, cinci si respectiv sapte jucatori (CR3, CR5 si CR7 - indicatori specifici ce au la baza cotele de piata ale participantilor) si folosind indicele Herfindahl-Hirschman (HHI), indicatorul cel mai frecvent utilizat de catre autoritatile de concurenta pentru evaluarea gradului de concentrare a unei piete.

In ceea ce priveste catalogarea pietelor din prisma concentrarii masurate de HHI, Comisia Europeana considera:

  • HHI < 1.000 – pentru o piata slab concentrata;
  • 1000 < HHI < 2.000 – pentru o piata cu concentrare medie;
  • HHI > 2.000 – pentru piete puternic concentrate.

City Insurance si-a dublat cota de piata pe RCA intr-un an!

Chiar daca ASF apreciaza evolutiile cotelor de piata pe segmentul RCA drept sustenabile pe termen scurt, in ceea ce priveste o perioada mai lunga de timp, nu are cum sa nu aduca aminte de cazurile falimentelor Astra Asigurari si Carpatica Asig, din ultimii ani. Astfel, potrivit datelor centralizate de ASF, se observa ca City Insurance, de exemplu, a realizat un salt spectaculos, in materie de cota de piata pe RCA, in 2017 comparativ cu 2016, de la un nivel de 16,14% la 31,10%, in conditiile in care in 2015 si respectiv 2014 avea in jur de 10%. Spre deosebire, ceilalti asiguratori RCA, inclusiv Euroins, au cunoscut cresteri mult sub 10% sau eventual scaderi ale cotei de piata.

cota de piata RCA

Atat City Insurance cat si Euroins Romania s-au aflat recent in redresare financiara, la finalul unei perioadea in care Astra Asigurari si Carpatica Asig au falimentat. Astfel, consiliul ASF a decis inchiderea procedurii de redresare financiara a societatii City Insurance dupa mai mult de un an de la startul acesteia, mai precis din aprilie 2016 si pana in iulie 2017, desi, ASF a stabilit initial in sarcina conducerii asiguratorului punerea in aplicare a unui set de masuri, pentru o perioada de 6 luni de la data primirii deciziei. ASF urma sa monitorizeze modalitatea de instrumentare a dosarelor de dauna RCA, precum si politica de investitii a societatii.

"Membrii Consiliului au fost informati despre restabilirea situatiei financiare a asiguratorului la data de 31 martie 2017, in baza documentelor prezentate de catre societate si a verificarilor efectuate de catre directiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la acordarea de catre actionarul principal existent a unui imprumut subordonat, in numerar, in suma de 50 milioane de euro. In acest sens, Consiliul ASF a dispus inchiderea procedurii de redresare financiara, in conformitate cu prevederile art.20 lit. a) din Legea 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in act, vitatea de asigurari", arata Autoritatea.

In cazul Euroins, "consiliul ASF a decis, pe 8 martie 2017, inchiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii Euroins Romania, ca urmare a restabilirii situatiei financiare a companiei", in conditiile in care procedura de redresare fusese deschisa in luna octombrie a anului 2015. "In urma analizei modului de implementare a masurilor stabilite in plan, a fost constatat faptul ca au fost indeplinite toate cerintele calitative si cantitative, societatea procedand la majorarea capitalului social cu suma de 300 milioane lei", mentiona ASF.

Situatia financiara a celor doua societati este in prezent stabila, potrivit ASF, in conditiile in care cerinta de capital de solvabilitate (SCR) si cerinta de capital minim (MCR), conform Solvency II erau la 31 decembrie 2016 (ultimele date disponibile) la City Insurance de 110,06% si respectiv 371,23%, in timp ce in cazul Euroins indicatorii SCR si MCR erau de 108,86% si respectiv 214,30%. Doar in cazul coeficientului de lichiditate, City Insurance se afla sub nivelul minim de 1 impus de ASF (adica 0,73%), in timp ce la Euroins Romania, coeficientul de lichiditate se situa la 1,44.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri