La finalul acestui an cea mai mare bancnota euro, cea de 500, va fi scoasa din tiparele BCE.

Intr-un comunicat de presa, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate in circulatie anul trecut erau pastrate in bancnote de 500 de euro.

Decizia BCE a fost luata in urma cu doi ani pentru a impiedica activitatile ilicite in care se utilizeaza bancnota de 500 de euro. Totodata, este planificata introducerea bancnotelor de 100 si 200 de euro din seria „Europa”. Bancnotele de la 5 la 200 de euro vor fi pastrate in circulatie.

Conform BCE, este una dintre cele mai utilizate bancnote in tranzactiile din Europa. In luna martie a anului 2017 erau 600.000 de astfel de bancnote, insemnand un total 300.000.000 de euro.

Totusi, acesta nu este un motiv de panica pentru oamenii care detin astfel de bani, intrucat bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie timp de mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata si de asemenea vor putea fi rascumparate la ghiseele bancilor centrale dupa ce nu vor mai fi tiparite.

Citeste si:
Citu: Moody's sustine ca alegerile anticipate au un efect pozitiv...
Citu: Moody's sustine ca...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin mai devreme de 7 - 8 ani
Setari Cookie-uri