Concret, ministrul Finantelor a sustinut, intr-o dezbatere organizata la Palatul Parlamentului, limitarea dreptului de a lucra intr-o alta tara europeana decat cea de origine.

„In ce sens? Iar vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Nu domnule, permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie, dupa primul permis, sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Asa, daca ajunge in Germania si tot primeste drept de munca, deci nu o sa se intoarca in veci in Croatia, Romania de unde a plecat. Maxim 5 ani si, la revedere, sa te duci in alta tara sa iti cauti loc de munca”, a explicat Teodorovici, citat de Hotnews.ro.

Deptul la munca, fundamental pentru orice cetatean european

Acesta pare, insa, a nu cunoaste faptul ca dreptul de libera circulatie a lucratorilor si accesul liber la locurile de munca salariate din tarile membre ale UE reprezinta drepturii fundamentale ale cetatenilor europeni, inclusiv ale romanilor.

Care este argumentul ministrului, dincolo de incapacitatea de a veni cu solutii concrete, la nivel national, macar pentru a retine in tara romanii care au mai ramas?

Cristian Paun: Guvernantii...
Citeste si: Parangheliile si luminitele, principalele preocupari ale guvernantilor

“Eu am ridicat problema asta si la nivelul colegilor mei, ministrii de finante din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictiva sau de alta natura aceasta masura, dar asta este. Trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa din fel de fel de conditii, in afara”, a spus ministrul Finantelor.

Cu alte cuvinte, cei care au plecat din tara pentru un trai mai bun, trebuie sa fie progoniti continuu pentru ca, intr-un final, din disperare, sa revina in tara. Si asta pentru ca autoritatile nu sunt capabile sa le ofere, aici, perspectiva unui trai decent.

Sursa foto: Agerpres Foto