Lipsa bugetului pe 2019 si Ordonanta “lacomiei” incurca socotelile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind inflatia in perioada urmatoare. Anterior, institutia estima o evolutie “calma” a inflatiei in acest an, dupa ce, in 2018, a reusit cu eforturi mari sa o readuca in limitele tintite. Impactul noilor taxe asupra inflatiei nu a putut fi inca evaluat, avand in vedere ca "bomba" a fost aruncata "in prag de Craciun".

“Cele mai recente evaluari releva perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei si a mentinerii ei pe orizontul foarte scurt de timp usor sub limita superioara a intervalului tintei de inflatie, in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din noiembrie 2018”, a mentionat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in conferinta care a urmat primei sedinte de politica monetara din acest an. Acesta a precizat, insa, ca estimarea nu include efectele noilor taxe intrate in vigoare la inceputul acestui an.

In opinia CA al BNR, incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt amplificate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale, si de conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune.

“Relevante sunt si conduita politicii fiscale si a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, precum si caracterul intempestiv si continutul setului de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie”, a punctat guvernmatorul BNR.

Banca Nationala a decis, in sedinta de marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la 2,5% pe an si a rezervelor minime obligatorii la nivelurile anterioare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Teodorovici: Trebuie reduse cheltuielile - cornul si laptele, vizat
Setari Cookie-uri