Ordonanta “lacomiei” a pus capac optimismului si asa palid al investitorilor. Din cauza celor peste 800 de modificari realizate anul trecut in legislatia fiscala, culminand cu controversata OUG 114, emisa la final de decembrie, 2019 se anunta a fi un an de standby pentru multi dintre investitori, romani sau straini. Mai exact, 82% dintre oamenii de afaceri chestionati in cadrul KeysFin Business Focus 2019 spun ca instabilitatea fiscala reprezinta cea mai mare provocare a anului.

In aceste conditii, 64% dintre participantii la sondaj se asteapta la o scadere a investitiilor in economie, pe fondul inrautatirii perspectivelor macroeconomice.

Scaderea investitiilor private in economie, mai ales a celor greenfield, cu potential de dezvoltare pe orizontala, va fi influentata si de posibila restrangere si scumpire a creditarii, pe fondul masurilor administrative anuntate de autoritati (taxa de 2% pe activele bancare in functie de evolutia ROBOR, cuprinsa in aceeasi Ordonanta).

"57% dintre investitori au indicat scumpirea creditarii drept una dintre principalele provocari din 2019. Ordonanta lacomiei va determina institutiile financiare sa isi reconsidere business-urile din Romania, iar consecintele s-ar putea vedea intr-o scumpire a creditarii si o reducere a liniilor de finantare pentru business-ul romanesc. Aceste masuri vor influenta semnificativ perceptia investitorilor straini, iar o retrogradare a Romaniei de catre agentiile de rating nu este exclusa’’, se spune in analiza.

Potrivit barometrului, deprecierea leului (estimata de 43% dintre respondenti), blocajul financiar (36%), cresterea preturilor la utilitati (27%), si criza de pe piata fortei de munca (23%) au fost mentionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

“Lipsa de predictibilitate a deciziilor administrative, evolutia pietei valutare, constrangerile semnificative din domeniul finantarilor si accentuarea crizei din piata muncii vor influenta in mod semnificativ apetitul investitional”, arata datele barometrului.

Investitorii au mai mentionat la capitolul riscuri pentru economie "zgomotul” de pe scena politica si o posibila inrautatire a situatiei economice mondiale.

Ce se intampla cu leul in 2019?

Anticipat in barometrul KeysFin Business Focus 2018, puseul inflationist din economia romanesca este preconizat sa continue si in acest an, influentat, printre altele, de deciziile administrative privind suprataxarea furnizorilor de energie si de evolutia preturilor la nivel mondial.

In aceste conditii, intrebati fiind la ce cotatie cred ca va fi tranzactionat euro in primul semestru, majoritatea investitorilor (55%) au indicat intervalul 4,68-4,7 lei, cu o perspectiva de trecere peste acest nivel in a doua parte a anului.

"Modul in care Banca Nationala va gestiona politica monetara, in tandem cu masurile fiscale anuntate sau preconizate de Guvern, va fi extrem de important pentru investitori, pentru starea de spirit a acestora. Intr-o economie inca fragila, slab capitalizata, cu multiple dezechilibre, cu o balanta comerciala tot mai dezechilibrata si tot mai multe incertitudini privind finantarea deficitului bugetar, evolutia leului in raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei”, estimeaza analistii de la KeysFin.

O eventuala inasprire a politicii monetare in acest an este de anticipat. "Chiar daca BNR a pastrat dobanda cheie la inceputul acestui an, nu este exclus ca, pe parcursul urmatoarelor luni, sa isi modifice pozitia, in functie de situatia din economie. Perspectivele dezastruoase remarcate de BNR in analiza privind impactul ordonantei guvernamentale asupra profitabilitatii bancilor ar putea sa reprezinte un argument semnificativ”, afirma expertii.

Ce domenii vor genera cele mai multe falimente in acest an?

Din punct de vedere al riscului de afaceri, 59% dintre respondenti estimeaza ca in prim-plan se va afla comertul, 49% vad un risc semnificativ in constructii, 47% in imobiliare, iar 25% in industria prelucratoare. La polul opus se vor afla business-urile din sanatate si educatie.

"Intr-o economie slab capitalizata, comertul va continua sa genereze cele mai multe insolvente si falimente, pe fondul accentuarii blocajului financiar. Sectorul constructiilor se anunta a fi, totodata, un domeniu sensibil, perspectivele unei incetiniri a cererii in sectorul imobiliar, pe fondul limitarii accesului la creditare urmand sa genereze un posibil puseu negativ. Pe ansamblul economiei, riscurile se vor accentua, astfel ca utilizarea serviciilor de business information si credit risc management, cele care iti spun concret cu cine faci afaceri si ce riscuri comporta business-ul, trebuie sa fie in prim-plan”, au mai declarat expertii.

Barometrul KeysFin privind economia romaneasca a fost realizat in perioada decembrie 2018 - ianuarie 2019, pe un esantion reprezentativ de 150 de companii din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri