ROBOR la 3 luni inregistreaza prima crestere din 2019: la cat se situeaza astazi

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, creste pentru prima data in 2019, dupa mai multe sedinte consecutive in care a scazut si doar una in care a stagnat. Aflati din materialul de mai jos cum a evoluat indicele ROBOR pe toate scadentele in sedinta de astazi, 14 ianuarie.

Indicele ROBOR overnight a crescut in sedinta de astazi cu 0,85 puncte procentuale, de la 1,75% pe an la 2,60% pe an, acelasi scenariu avand loc si in cazul scadentei la 2 zile, in timp ce ROBOR la 1 saptamana a crescut cu 0,84 puncte procentuale, de la 1,81% pe an la 2,65% pe an si ROBOR la 1 luna a crescut cu 0,18 puncte procentuale, de la 2,54% pe an la 2,72% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

In ceea ce priveste ROBOR la 6 luni, acesta si-a pastrat aceeasi valoare ca in sedinta anterioara, respectiv 3,23% pe an, in timp ce ROBOR la 9 luni a crescut cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,34% pe an la 3,35% pe an, aceeasi crestere fiind inregistrata si de ROBOR la 12 luni, de la 3,43% pe an la 3,44% pe an.

ROBOR la 3 luni creste pentru prima data in 2019

ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, a crescut cu 0,04 puncte procentuale fata de sedinta anterioara, de la 2,88% pe an la 2,92% pe an, inregistrand astfel prima crestere din 2019, dupa mai multe sedinte consecutive in care a inregistrat un trend descendent.

Cresterea dobanzilor din piata bancara a avut loc in contextul in care Banca Nationala a Romaniei a atras din piata monetara 12,8 miliarde de lei pe o saptamana la dobanda de politica monetara de 2,5% pe an.

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut o ordonanta ce contine mai multe taxe ce vor fi aplicate in diverse industrii, printre care si cea bancara. Denumita "taxa pe lacomie", va fi impusa bancilor si institutiilor financiare nebancare, in cazul in care indicele ROBOR la 3 si 6 luni depaseste 2% (media trimestriala). Taxa se aplica pe paliere, cel mai ridicat fiind in cazul in care media indicilor depaseste cu 2 puncte procentuale referinta.

Citeste si:
Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele
Indicele ROBOR scade pe 5 din...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sursa foto: ADrianC / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri