Ministerul Finantelor Publice (MFP) anunta ca a reusit sa covinga 11.000 de romani sa isi plaseze banii in tillurile de stat emise pentru populatie. Este vorba de persoanele care au cumparat titluri de stat, cumulat, din TREI emisiuni diferite, pe 2, 3 si 5 ani. Suma totala atrasa de Minister este de 700 de milioane de lei. Insa, cum Ministerul nu a anuntat ce sume vrea sa atraga prin aceste emisiuni, nu se poate spune daca operatiunea este un succes sau un esec.

Comparand, insa, cu emisiunea Fidelis din 2016, cand peste 20.000 de inevstitori persoane fizice au subscris titluri de 735 de milioane de lei (de 7 ori peste suma propusa initial), nu se poate spune ca acum MFP a avut prea mare succes. In plus, acum vorbim de trei emisiuni (nu de una ca in 2016), in care valoarea unui titlu a fost de 1 leu, nu de 100 ca in urma cu trei ani.

Titlurile de stat din Programul Tezaur au putut fi achizitionate, atat prin unitatile operative ale Trezoreriei Statului, cat si prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, se arata in comunicatul MFP.

"In data de 22 februarie s-a incheiat perioada de subscriere pentru emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv populatiei lansate de Ministerul Finantelor Publice, cu maturitati de 2, 3 si 5 ani, iar suma investita de romani a fost de 694.429.573 lei", se mentioneaza in comunicat.

La ce dobanzi se imprumuta statul de la populatie?

Emisiunea cu maturitate de 2 ani are o dobanda anuala de 4%, emisiunea cu o maturitate de 3 ani are o dobanda anuala de 4,5%, iar emisiunea cu o maturitate de 5 ani are o dobanda anuala de 5%.

"Le multumim celor peste 11.000 de romani care au avut incredere in Guvernul Romaniei si au investit in medie circa 12.700 de euro (60.460 de lei) in titluri de stat”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.

Titlurile au putut fi cumparate de persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, iar veniturile obtinute sunt neimpozabile.

"Avand in vedere interesul crescut al populatiei fata de aceasta metoda de economisire, emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua si in lunile urmatoare", da asigurari MFP.

Recent, Ministerul a reglementat posibilitatea ca titlurile de stat cumparate in cadrul acestui program sa poata fi vandute sau rescumparate inainte de scadenta. Initial, aceasta posibilitate nu a existat, drept pentru care prima emisiune din program, cea cu scadenta la 5 ani, a fost un esec.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri