Statul se asteapta ca populatia sa subscrie integral emisiunea de titluri Fidelis Centenar, prin care autoritatile isi propun sa atraga de la persoane fizice suma de 100 milioane lei, pe o perioada de doi ani, cu dobanda de 2,15%, la fel ca in cadrul emisiunii de anul trecut, a declarat Ministerul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Ministerul de Finante a reluat anul trecut vanzarea de titluri de stat catre populatie printr-o emisiune prin care viza 100 milioane lei, la dobanda tot de 2,15%, insa succesul acesteia a fost limitat, subscrierile fiind de numai 65 milioane lei.

"Subscrierea acum un an a fost sub nivelul anuntat, de aceea am incercat sa indreptam cateva dintre lucrurile care nu au mers bine. Ce am facut pentru a avea o subscriere mai buna in acest an? Am redus valoarea nominala a unui titlu de la 1.000 lei la 100 lei, astfel incat acest produs sa fie mai accesibil romanilor. De asemenea, avem o promovare mai activa si am corelat dobanda cu alte produse de economisire existente in acest moment. Ca atare ne asteptam ca subscrierea sa fie integrala”, a afirmat Anca Dragu intr-o conferinta de presa.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat, de la finele lunii mai, ca vrea sa imprumute in iulie de la populatie 100 milioane lei prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta in 2018, cand se sarbatoreste Centenarul Marii Uniri, obiectivul fiind de a educa financiar populatia in privinta posibilitatii de a investi in datoria statului.

Citeste si:
Cat au investit romanii in titlurile de stat "Centenar"
Romanii au investit peste 786...

Participantii la conferinta organizata de Ministerul Finantelor Publice au evidentiat componenta de educare financiara a populatiei, intrucat suma de 100 milioane lei reprezinta o parte extrem de mica din necesarul de finantare al ministerului in acest an, de peste 70 miliarde lei. Prin aceste emisiuni, Ministerul vrea sa aduca in atentia populatiei si titlurile de stat ca varianta de economisire, pe langa piata de capital si depozitele bancare.

"Important este sa mentinem ritmul si sa facem din acest instrument unul tot mai familiar romanilor", a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent la eveniment.

Cresterea veniturilor romanilor in ultima perioada a creat un context favorabil pentru lansarea unui astfel de instrument de economisire destinat poipulatiei, a afirmat ministrul Anca Dragu.

Statul si-a propus sa ataga prin emisiunea de titluri suma de 100 milioane lei, insa valoarea totala va fi decisa in functie de interesul manifestat de romani in perioada de subscriere, 11-29 iulie. Astfel, statul ar putea atrage o suma mai mica, egala sau chiar mai mare decat cea initiala.

Citeste si:
Cum iti protejezi economiile: 5 solutii sigure pentru banii tai
Cum iti protejezi economiile:...

Titlurile de stat vor putea fi achizitionate, fara costuri, de la cele patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cati romani au cu adevarat incredere in Guvern?