Ministerul Finantelor Publice va lansa pe 11 iulie emisiunea de titluri de stat pentru populatie Fidelis Centenar, prin care vrea sa atraga 100 de milioane de lei. Dobanda anuala oferita populatiei este de 2.15%, la fel ca si in cadrul emisiunii de titluri de anul trecut, dar semnificativ peste dobanda platita bancilor pentru imprumuturi.

Perioada de subscriere este 11 iulie – 29 iulie. Persoanele interesate pot cumpara maxim 1000 de titluri, pretul unui titlu fiind de 100 de lei. Dupa incheierea acestei perioade, Ministerul Finantelor va stabili suma care urmeaza sa fie contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat mica decat cea propusa initial, de 100 milioane lei.

In procesul de subscriere, cumparatorii pot opta pentru deschiderea unui cont bancar, pot folosi un cont existent sau pot plati numerar.

La inceputul lunii iunie, Ministerul Finantelor a selectat un consortiu format din cele mai mari patru banci din Romania pentru a intermedia vanzarea de titluri de stat catre populatie. Astfel, BCR, BRD – Societe Generale, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank vor asigura vanzarea si distributia emisiunii, iar persoanele fizice care vor cumpara prin intermediul acestora nu vor avea costuri suplimentare.

Titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti iar pentru tranzactiile de vanzare/cumparare pe piata secundara prin mecanismul bursei, comisionul maxim perceput de banci este de 0,1% din valoarea tranzactiei.

Citeste si:
Lansare: clientii BCR pot plati acum si cu ceasurile Fitbit si Garmin
Clientii BCR pot plati acum...

Un alt element important al acestei emisiuni este ca nu se plateste impozit pentru dobanda.

Titlurile de stat din programul Fidelis au scadenta in 2018, cand se sarbatoreste Centenarul Marii Uniri, obiectivul anuntat de Minister fiind de a educa financiar populatia in privinta posibilitatii de a investi in datoria statului.

De asemenea, Ministerul Finantelor anunta in luna mai ca va organiza o loterie pentru persoanele care isi vor pastra titlurile de stat cumparate pana la scadenta. Dintre cumparatorii de titluri de stat, 100 vor primi un bonus de 1.000 de lei. Indiferent de cate titluri detine o persoana, aceasta nu poate castiga decat cel mult un premiu.

Spre deosebire de obligatiunile emise anul trecut pentru populatie, aceste titluri vor avea o lichiditate garantata, pentru ca vor fi acceptate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) drept garantie (contrapartida) la licitatiile repo prin care finanteaza bancile. Concret, bancile sunt stimulate sa cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor sa obtina numerar inainte de scadenta, pentru ca le pot folosi pentru a se imprumuta de la BNR.

Citeste si:
Amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat
Amenzi intre 8.000 si 10.000...

Titlurile vor fi tranzactionate pe piata secundara a titlurilor de stat, astfel ca pretul lor va fi stabilit de piata pana la scadenta din 2018, in functie de evolutia dobanzilor interbancare, inflatiei sau riscului asociat statului roman.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BT intra in Asociatia pentru Relatii cu Investitorii pe Bursa