Ministerul Finantelor Publice intentioneaza continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populatie in cadrul Programului Tezaur, precum si relansarea Programului Fidelis care va asigura distribuirea titlurilor de stat catre persoanele fizice prin intermediul bancilor si listarea acestora la Bursa de Valori Bucuresti, conform Strategiei fiscal-bugetara pentru perioada 2020-2022.

De asemenea, pentru limitarea riscului de refinantare, MFP intentioneaza sa utilizeze operatiuni specifice de piata secundara de tipul rascumpararilor anticipate sau preschimbarilor de titluri de stat. In acest sens, MFP, impreuna cu BNR, urmeaza sa finalizeze cadrul procedural in vederea lansarii acestor instrumente, informeaza Agerpres.

"In perioada 2020 - 2022, finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale se va realiza echilibrat din surse interne si externe. MFP va pastra flexibilitatea in ceea ce priveste momentul accesarii pietelor internationale si volumul emisiunilor externe, tinand cont de costurile asociate, de considerentele de risc, precum si de evolutia pietei locale. De asemenea, pentru reducerea expunerii la riscul valutar si de rata de dobanda asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finantelor Publice are in vedere utilizarea instrumentelor financiare derivate (swap valutar si swap pe rata de dobanda)", se mentioneaza in strategie.

Documentul subliniaza ca, in prezent, Ministerul Finantelor Publice se afla in procesul de elaborare a procedurilor interne pentru stabilirea activitatilor si masurilor ce trebuie realizate pentru acoperirea tuturor proceselor specifice tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, urmand ca anul viitor sa negocieze si sa incheie documentatia specifica (ISDA Master Agreement) pentru utilizarea acestor instrumente.

Pentru imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere in asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale, in vederea reducerii riscului de refinantare si de lichiditate, MFP are in vedere mentinerea rezervei financiare (buffer) in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului in valoare echivalenta acoperirii necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.

Pe termen mediu (2020 - 2022) datoria guvernamentala bruta se va situa, conform estimarilor, sub 40% din PIB, in timp ce datoria guvernamentala neta nu va depasi 33% din PIB.

In 2019, necesarul brut de finantare se situeaza la aproximativ 90 de miliarde de lei, volumul total al imprumuturilor care au fost atrase de Ministerul Finantelor Publice de pe pietele interne si externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 4,43% din PIB (aproximativ 46 miliarde lei) si de un nivel al datoriei de refinantat in 2019 in valoare de circa 44 miliarde lei.

"In anul 2019, finantarea interna a fost realizata in conformitate cu planul de finantare anuntat la inceputul anului si ajustat potrivit modificarilor indicatorilor macroeconomici pe parcursul anului prin organizarea de licitatii regulate de titluri de stat cu maturitati cuprinse intre 6 luni si 15 ani. Volumul total imprumutat pe piata interna s-a ridicat la circa 49 de miliarde de lei, din care 3% datorie pe termen scurt, 57% pe termen mediu si 40% pe termen lung, la care se adauga circa 3 miliarde de lei atrase prin titluri de stat dedicate populatiei, in cadrul Programului Tezaur. In anul 2019, a fost continuat Programul Tezaur care a fost lansat initial in anul 2018, adresat exclusiv persoanelor fizice care prefera un instrument clasic de economisire oferit de stat, in cadrul caruia au fost emise titluri de stat destinate populatiei in forma dematerializata. De la inceputul anului au fost realizate emisiuni cu maturitati cuprinse intre 1 si 5 ani, in cadrul carora peste 61.000 de persoane fizice au investit 3 miliarde lei", se precizeaza in strategie.

Conform sursei citate, detinerile nerezidentilor in titlurile de stat emise pe piata interna s-au mentinut la un nivel relativ stabil pe parcursul anului 2019, acestea inregistrand o valoare de 18,3% la sfarsitul lunii octombrie.

Pe piata externa, in cursul anului 2019 au fost lansate doua emisiuni de euroobligatiuni in valoare totala de 5 miliarde de euro, respectiv: in data de 3 aprilie 2019 a fost atrasa suma de 3 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligatiuni in trei transe, din care 1,15 miliarde de euro cu scadenta la 7 ani (randament 2,132%, cupon de 2,000%), 500 de milioane de euro cu scadenta la 15 ani (randament de 3,618%, cupon de 3,500%) si 1,35 miliarde de euro cu scadenta la 30 de ani (randament de 4,657%, cupon de 4,625%); in data de 16 iulie a fost atrasa suma de 2 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni in doua transe, din care 1,4 miliarde de euro cu maturitatea la 12 ani (randament de 2,124%, cupon de 2,124%) si 600 de milioane de euro, prin redeschiderea maturitatii la 30 de ani (randament de 3,400%, cupon de 4,625%).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat