CFA Romania: Indicatorul anticipatiilor a scazut la 16 puncte (din 100 posibile), minim istoric!

Increderea analistilor financiari in economia romaneasca s-a prabusit in prima luna a acestui an, dupa adoptarea OUG 114 care afecteaza grav activitatea companiilor din piata locala. Indicatorul de Incredere Macroeconomica CFA Romania, calculat lunar incapand din anul 2011, a scazut la minimul atins in 2012, respectiv 23,8 puncte, din 100 posibile. In aceste conditii, analistii estimeaza reaprinderea inflatiei si deprecierea severa a monedei nationale, pana aproape de 4,9 lei/euro in urmatoarele 12 luni.

In luna ianuarie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 4,9 puncte pana la valoarea de 23,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 22,2 puncte). Aceasta este cea mai mica valoarea incepand cu iulie 2012. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioatra cu 7,1 puncte, pana la valoarea de 39,3 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 17,9 puncte). Aceasta este cea mai redusa valoare a indicatorului conditiilor curente incepand cu martie 2013. Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte pana la valoarea de 16 puncte, minim istoric, (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 24,4 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8055, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8884.

Cat va fi inflatia peste un an?

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2020/februarie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,84%.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

“Sunt de remarcat anticipatiile de scadere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, in urmatoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenti anticipand aceasta evolutie si anticipatiile de crestere a primei de risc a Romaniei, aproximativ 90% dintre respondenti anticipand aceasta evolutie”, se mai arata in comunicat.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA. Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Citeste si:
Economia are nevoie de 100.000 de vaccinați pe zi pentru însănătoșire
Economiștii: Trebuie să...

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri