Analistii financiari estimeaza o depreciere a monedei nationale in urmatoarele 12 luni, pana la 4,8894 lei pentru un euro, in timp ce, pentru urmatoarele sase luni valoarea media a anticipatiilor este de 4,8055 lei, potrivit unui comunicat CFA Romania

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8055, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8884. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2020/februarie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,84%", se arata in documentul citat, conform Agerpres.ro.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut in ianuarie 2019, fata de luna anterioara, cu 4,9 puncte, pana la valoarea de 23,8 puncte, in timp ce, fata de aceeasi luna a anului anterior, acesta a pierdut 22,2 puncte puncte.

Aceasta este cea mai mica valoare din iulie 2012 pana in prezent. Aceasta evolutie a fost cauzata de ambele componente ale Indicatorului.

Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7,1 puncte, pana la valoarea de 39,3 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente s-a diminuat cu 17,9 puncte). Aceasta este cea mai redusa valoare a indicatorului conditiilor curente incepand cu martie 2013.

Retail jobs

Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, pana la 16 puncte (minus 24,4 puncte raportat la decembrie 2017).

"Sunt de remarcat anticipatiile de scadere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, in urmatoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenti anticipand aceasta evolutie", se mentioneaza in comunicat.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Citeste si:
CFA: Leul va continua să se deprecieze în fața euro, iar datoria...
CFA: Leul va continua să se...

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele peste 152 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

Citeste si:
OMV Petrom va investi 11 miliarde de euro pentru reducerea...
OMV Petrom va investi 11...

In prezent, CFA Romania are peste 235 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidati pentru unul dintre cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Sursa foto: By Adriana Iacob / Shutterstock.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri