Deficitul comercial a ajuns la 2,4 miliarde de euro dupa doua luni din 2019. De unde se plateste aceasta suma?

Nota de plata a Romaniei este tot mai incarcata. Viteza cu care importam ramane oarecum constanta, dar exporturile isi revin cu greu dupa sarbatori. In aceste conditii, deficitul comercial s-a dublat dupa primele doua luni ale anului fata de ianuarie, iar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut a urcat cu 45%. Care este consecinta directa? Presiune pe cursul valutar, pentru ca valuta care intra in tara din exporturi nu este suficienta pentru a achita importurile.

Dupa doar doua luni din an, deficitul comercial a depasit 2,4 miliarde de euro. Suma reprezinta diferenta dintre importuri si exporturi, atat ca valoare cat mai ales ca ritm de crestere. Importurile au avansat cu peste 10% in perioada ianuarie - februarie 2019 (la 13,8 miliarde de euro), fata de perioada similara din 2018, in timp ce exporturile au crescut cu doar 4,8% (la 11,4 miliarde de euro) in aceeasi perioada, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Putem vorbi, totusi, de o oarecare revigorare a exporturilor dupa o luna ianuarie extrem de slaba, cu o crestere a acestora de doar 1,6% fata de aceeasi luna a anului trecut. Deficitul comercial s-a situat la 1,2 miliarde de euro.

Comparativ primele doua luni ale anului trecut, cresterea deficitului comercial la doua luni a fost de aproximativ 45%, de la 1,66 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro.

In primele doua luni ale anului acesta, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (48,4% la export si 36,8% la import) si alte produse manufacturate (32% la export si respectiv 30,1% la import).

Piata UE ramane principalul partener comercial al Romaniei, valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri in perioada ianuarie - februarie 2019 fiind de 8,878 miliarde de euro la expedieri si de 10,291 miliarde de euro la introduceri (77,9% din total exporturi si 74,5% din total importuri).

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri in aceeasi perioada a fost de 2,525 miliarde de euro la exporturi si de 3,525 miliarde de euro la importuri, reprezentand 22,1% din total exporturi si 25,5% din total importuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Setari Cookie-uri