Premierul Viorica Dancila prezinta, din nou, trunchiat “realizarile si depasirile de plan” din economie. Mentioneaza investitiile straine directe de un miliard de euro, atrase in primele doua luni ale anului, dar omite deficitul comercial de 2,4 miliarde de euro. Atrage atentia asupra unor categorii de exporturi, fara sa prezinte dezastrul care, de fapt, domina acest sector. Faptul ca am avut o crestere in domeniul constructiilor, a doua din UE, nu este deloc umbrit, in ochii premierului, de cea mai mare inflatie dintre tarile europene, in Romania!

“Romania a inregistrat, in primele 2 luni, un nivel record al investitiilor straine directe, depasind un miliard de euro, cel mai ridicat nivel dupa criza economica. Este o crestere cu peste 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut, care arata increderea investitorilor straini in mediul de afaceri din Romania”, a declarat, joi, prim-ministrul Viorica Dancila, citata de Agerpres.

Nu se stie, insa, cat din aceasta suma reprezinta investitiile noi in economia romaneasca. Banca Nationala a Romaniei a prezentat, in repetate randuri, rapoarte din care reiese ca majoritatea investitiilor care au intrat in Romania in ultimii ani au fost destinate intretinerii capacitatilor existente, nu extinderii acestora. Cat despre increderea investitorilor, este si aceasta destul de clar in cadere libera cel putin in ultimul an, din cauza instabilitatii legislative si masurilor care ingreuneaza, in loc sa usureze, activitatea companiilor in tara noastra.

Exporturile, deficitare deja cronic in raport cu importurile, sunt mentionate si ele de premierul Dancila la capitolul “realizari”, insa doar pe domeniile performante.

“De asemenea, exportul de servicii din aceasta perioada s-a majorat cu aproape 600 de milioane de euro, respectiv cu 17,5% ceea ce inseamna un surplus comercial de 1,3 miliarde de euro", a afirmat Dancila, fara a mentinoa ca, per total, deficitul comercial la doua luni a ajuns la 2,4 miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasi perioada, exporturile au crescut cu mai putin de 5% (11,4 miliarde de euro), iar importurile au avut un ritm dublu (de 10%) si au insumat 13,8 miliarde de euro.

Prim-ministrul a mai precizat, referindu-se la evolutia buna a economiei, si faptul ca, in luna februarie, Romania s-a plasat pe locul 2 la nivel european in ceea ce priveste lucrarile in constructii, un avans mai mare fiind inregistrat doar de Slovenia.

"Toate acestea sunt date care confirma masurile bune pe care Guvernul PSD-ALDE le-a luat si in acelasi timp arata ca economia romaneasca se dezvolta pe o baza sanatoasa", a sustinut Dancila.

Gunoiul ascuns sub pres

Ce a mai OMIS premierul cu privire la evolutia economiei din primele 3 luni ale acestui an?

Inflatia anuala: a urcat, din nou, peste 4% (4,1% in martie), cel mai mare nivel din Uniunea Europeana.

Cursul de schimb: leul s-a depreciat semnificativ inca din prima luna a anului, depasind frecvent 4,76 lei/euro, de la o medie de 4,65 lei/euro in 2018.

Deficitul de cont curent: a urcat, in primele doua luni ale anului, cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut (la 568 de milioane de euro). Aceasta este diferenta dintre banii care au intrat in tara si cei care au iesit in perioada mentionata, de platit de Romania partenerilor externi (pentru ca salariile marite sunt folosite pentru cumpararea bunurilor produse in alte tari).

Dobanzile: au crescut pe toate planurile, de la ROBOR la cele platite de stat pentru imprumuturile interne si externe.

Vino la Financial Forum pentru mai multe date si, mai ales, interpretari ale macroeconomistilor cu privire la aceste date si prognoze pentru viitor.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri