Indicele ROBOR inregistreaza evolutii minore pe majoritatea scadenteleor in sedinta de astazi. ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, s-a majorat cu 0,01 puncte procentuale.

ROBOR overnight a crescut cu 0,02 puncte procentuale, de la 3,53% pe an la 3,55% pe an, aceeasi crestere fiind inregistrata si de ROBOR la 2 zile, in timp ce ROBOR la 1 saptamana a crescut cu 0,03 puncte procentuale, de la 3,56% pe an la 3,59% pe an, iar ROBOR la 1 luna cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,39% pe an la 3,40% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Referitor la scadentele pe o perioada mai mare, ROBOR la 6 luni, 9 luni si 12 luni si-au pastrat valorile inregistrate in sedinta anterioara, respectiv 3,42% pe an, 3,51% pe an si 3,56% pe an.

ROBOR la 3 luni: cum a evoluat indicele

ROBOR la luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila a crescut cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,38% pe an la 3,39% pe an.

Indicele ROBOR scade pe 5 din...
Citeste si: Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele

Noul indice, bazat pe tranzactii, care va inlocui actualul ROBOR, s-ar putea aplica si contractelor de credit in derulare. Comisia economica, industrii si servicii din Senat a votat marti un amendament la OUG 19/2019 prin care se modifica OUG 114/2018, avand in vedere ca Ordonanta prevede ca schimbarea se va produce doar pentru creditele nou acordate incepand cu data de 2 mai 2019.

Creditele in lei contractate de populatie incepand de luna viitoare vor avea dobanda variabila compusa dintr-un nou indice, care il va inlocui pe celebrul “ROBOR”. Noua referinta se va aplica de la data de 2 mai pentru imprumuturile noi, sau in cazul refinantarii vechilor credite.

Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Extinderea programului de indatorare, pe masa Guvernului! Care e suma?