18 Aprilie 2019

1998 - prima banca romaneasca privatizata: BRD



Prima banca de stat care a trecut in proprietate privata este Banca Romana pentru Dezvoltare. S-a intamplat in 1998, cand grupul bancar francez Societe Generale a achizitionat pachetul de peste 42% din actiunile bancii romanesti intr-o tranzactie de 200 de milioane de dolari.

Un an mai tarziu, in noiembrie 1999, un pachet reprezentand 4,99% din actiunile bancii a fost achizitionat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dupa ce 2,537 % din actiuni fusesera vandute prin intermediul bursei in septembrie 1999.

Procesul de privatizare s-a incheiat odata cu vanzarea ultimului pachet de actiuni detinut de stat, de 7,32%, intr-o tranzactie de 43 de milioane de euro, tot catre Societe Generale.

Intre timp, Societe Generale a ajuns sa detina peste 60% din actiunile bancii romanesti.

Dupa privatizare, BRD s-a dezvoltat ca parte a unui grup de servicii financiare care include filialele BRD Sogelease (leasing), BRD Securities (Intermediere tranzactii cu valori mobiliare), BRD/SG Corporate Finance (consiliere in domeniul privatizarilor, fuziunilor si achizitiilor), IFN BRD Finance (credite de consum), ALD Automotive (gestiunea flotelor de vehicule) si SGAM BRD (gestiunea activelor).

In tot acest timp, s-a mentinut printre primele banci din sistem, cu o retea nationala extinsa de agentii si ATM-uri, adresandu-se atat clientilor persoane fizice (retail) si intreprinderilor dar functionand si ca banca de investitii. BRD - Groupe Societe Generale este prezenta in toate judetele Romaniei printr-o retea de peste 800 de agentii si peste 1300 ATM-uri. In luna iunie 2008 BRD numara 2,5 milioane clienti activi individuali si corporativi si peste 2,2 millioane de carduri.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).
Societatea este listata la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile BRD fiind tranzactionate la categoria I.



Citeste si