Conform analizei Financier Worldwide, odata cu revolutia 5G care deja a inceput, vorbim despre un viitor apropiat (cca 2020) cand putem intra si in era Enhanced Banking. Bancile vor fi obligate sa evolueze atat ca tehnologie a operatiunilor interne, cat si ca servicii oferite clientilor. Vorbim, in esenta, de o schimbare de paradigma. Ca orice schimbare, ea se va folosi de tot know-how-ul anterior, dar pentru a avea succes va trebuie sa isi asume si riscuri.
Noul slongan ? Nelimitat. 24/7. De oriunde.
Un raport Deloitt, “The chance to lead for a decade”, concluzioneaza (cf. sursei citate) ca 5G va reusi, treptat, performanta sa conecteze un numar nelimitat de device-uri de alte device-uri si aceasta in regim non-stop. Astfel, limitele de ordin spatial, temporal si computational vor disparea treptat, incat oricine, oriunde si oricand, fie persoana fizica, fie juridica vor beneficia de continutul dorit la viteze mult mai mari.
Pentru banci aceasta va insemna tranzactii pe bursa cu ROI pentru user intr-un timp mai scurt, cresterea market-share-ului la nivel de clienti activi, micro-tranzactii nelimitate si instant, probabil disparitia totala a cardurilor fizice, precum si o experienta custom si upgradata (XR) drept client-service.
Global, tehnologia va fi disponibila probabil undeva in 2025, cu o propagare majora pana in 2030, in functie si de investitiile initiale in infrastructura, precum si in functie de numarul de early adopters.
Noi jucatori nebancari cu arbitraj bancar
Ce se intampla cand o banca traditionala nu este mobile first, nu este customer oriented si nu tine pasul cu revolutia tehnologica care a inceput ? Devine arbitru. Un exemplu in acest sens este T-Mobile, prin T-Mobile Money un serviciu gratis, fara niciun fel de fee ascuns, de verificare pe smartphone a situatiei contului bancar, realizare de plati, trimitere de bani, precum si folosire de mobile wallets precum Apple Pay sau Google Pay. Customers Bank (NYSE:CUBI) cu 9,8 mld. USD in asstes s-a aliat deja cu T-Mobile.
Citeste si:
Daca acest trend continua, printre pionerii 5G fintech vor fi chiar operatorii de telefonie mobila. Timpul si investitia necesara pe care o banca trebuie sa le faca, un operator de telefonie mobila deja le-a realizat fiind jucator 5G. Banca devine astfel un arbitru la nivel de politica a serviciilor oferite, avand deja acces la infrastructura hardware si software realizat prin comanda personalizata.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: