Peisajul FinTech din Romania are de la inceputul acestui an un nou jucator care isi propune sa atraga cat mai multi utilizatori, in special din randul companiilor. Este vorba de Paysera, un FinTech fondat in anul 2004 in Lituania, care si-a deschis biroul din Bucuresti in urma cu cateva luni, iar saptamana aceasta a lansat versiunea in limba romana a aplicatiei si a paginii web. Mai multe detalii despre planurile companiei am aflat de la Vytenis Morkunas, CEO Paysera, Daniel Turbatu, country manager al companiei in Romania si Filip Mutafis, investitor in Paysera Bulgaria.

Morkunas defineste Paysera ca fiind o companie “sanatoasa”, care spre deosebire de alti jucatori din industria FinTech genereaza profit si nu se bazeaza pe fondurile provenite de la investitori de tip venture capital.

“Anul trecut am inregistrat tranzactii in valoare de aproximativ 4 miliarde de euro, ce ne-au adus un venit de 9 milioane de dolari. In ceea ce priveste profitul, acesta s-a situat in jurul sumei de 1,9 milioane de dolari”, a precizat Vytenis Morkunas pentru wall-street.ro.

Paysera le ofera clientilor, atat persoane fizice cat si juridice, o aplicatie de mobile banking si una de Internet banking, printr-un flux de inregistrare 100% online. In afara de Romania, compania este prezenta in tari precum Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii si Bulgaria.

Filip Mutafis precizeaza ca peste 50% din veniturile companiei provin din operatiunile desfasurate prin intermediul sucursalelor instalate in afara Lituaniei, piete pe care FinTech-ul le-a “atacat” cu un pachet de servicii pe care reprezentantii companiei il considera a fi unul complet atat pentru nevoile clientilor persoane fizice, cat si juridice.

Pe piata din Bulgaria, Mutafis declara ca au un portofoliu de peste 15.000 de clienti, numar la care considera ca biroul din Romania va ajunge pana la jumatatea anului urmator, tinand cont de potentialul pe care il are tara noastra.

“In ultimele 2 luni, m-am intalnit cu peste 300 de manageri din diferinte industrii, iar peste 80% dintre ei nu erau constienti de alternativele pe care le aveau, mai exact posibilitatea de deschidere a unui cont cu costuri zero de administrare prin care sa poata realiza transferuri SEPA la costuri mici”, povesteste Daniel Turbatu, care inainte de a prelua aceasta functie a activat mai bine de 15 ani in sectorul financiar, o buna parte din acest timp fiind manager de unitate bancara.

Un transfer SEPA pentru o companie din Romania care foloseste Paysera este comisionat cu 0,15 euro, conform precizarilor facute de reprezentantii companiei.

Licenta bancara, programata pentru anul viitor

Obtinerea unei licente bancare a devenit deja un pas normal pe care multi jucatori din industria FinTech l-au facut in ultima perioada, orientandu-se chiar catre tara de origine a FinTech-ului Paysera.

“Planuim ca anul viitor, cel mai probabil, sa ne luam licenta si sa devenim o banca digitala. Lucram la dezvoltarea tuturor instrumentelor financiare pe care le ofera o astfel de institutie, depozite, credite, etc.”, declara Vytenis Morkunas, CEO Paysera.

Lituania a devenit cunoscuta la nivel european pentru emiterea de licente bancare si de moneda electronica, pentru care companiile pot aplica online. Procesul dureaza in jur de 3 luni, iar companiile trebuie sa aiba un capital de cel putin 1 milion de dolari. Un exemplu de start-up FinTech care opereaza pe piata noastra si a obtinut licenta bancara in Lituania este Revolut, mutare ce a avut loc la finalul anului trecut.

Ce servicii le ofera Paysera romanilor

Paysera le ofera clientilor, atat persoane fizice cat si juridice o aplicatie de mobile banking si de internet banking fara costuri de administrare in care acestia regasesc 30 de valute. Procesul de inregistrare este 100% online, persoanele fizice fiind nevoite sa introduca o serie de date personale, o poza a buletinului si un selfie.

In ceea ce priveste companiile care vor sa aiba acces la solutiile Paysera, acestea trebuie sa incarce mai multe documente, precum certificatul de inregistrare, actul constitutiv actualizat si certificatul constatator de la Registrul Comertului. Durata de aprobare a contului este de 2 zile. Atat clientii persoane fizice cat si cele juridice pot contacta departamentul de suport care este dedicat clientilor din Romania.

Transferurile intre utilizatorii Paysera sunt gratuite, iar in ceea ce priveste transferurile SEPA, compania nu percepe costuri pentru persoanele fizice, in timp ce pentru cele juridice acesta este de 0,15 euro per tranzactie. Referitor la transferurile in alte valute, in afara de euro, comisioanele difera. De exemplu, pentru transferuri in dolari sau Yuan Chinezesc, comisionul este de 7 euro, indiferent de valoarea tranzactiei.

In ceea ce priveste cursul de schimb valutar, Paysera analizeaza ofertele tuturor bancilor prezente pe piata respectiva si le ofera utilizatorilor varianta cea mai buna. De asemenea, in cazul in care tranzactia depaseste suma de 5.000 de euro, FinTech-ul ofera un discount fata de cursul standard. Alte solutii pe care Paysera le mai ofera persoanelor juridice sunt urmatoarele:

- procesarea platilor pentru magazinele online (companiile au acces la un instrument demo inainte de implementare pentru a vedea costurile percepute)
- plata prin sms
- plata prin cod QR
- platforma pentru achizitionarea de bilete dedicata organizatorilor de evenimente

De asemenea, Paysera le ofera clientilor si posiblitatea de a-si comanda carduri perpaid. Pentru persoane fizice costul este de 3 euro + taxe de livrare, in timp ce pentru persoane juridice este de 5 euro + taxe de livrare. Adaugarea de fonduri in contul tau Paysera este, in principal, gratuita, insa exista situatii in care anumite banci expeditorului percepe taxe suplimentare.

Deoarece depinde de multi factori, cum ar fi tara, moneda si banca expeditorului, poti vedea taxa numai prin generarea de instructiuni de transfer.

Sursa foto: Joyseulay / Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri