CrowdingLab: platforma de crowdfunding lansata de un roman, care le ofera investitorilor un randament mediu de 15%

Fenomenul de crowdfunding, pe toate palierele sale de activitate, a inregistrat cresteri impresionante la nivel global, piata din Europa atragand sute de milioane de euro in fiecare an. In ceea ce priveste Romania, lipsa unei legislatii permisive infiintarii unor platforme care sa activeze pe zona de debt crowdfunding sau equity crowdfunding, ii face pe antreprenorii doritori sa porneasca astfel de initiative, sa se orienteze catre alte piete. Un astfel de exemplu este cel al lui Stefan Dumitru, fondator CrowdingLab, o platforma de debt crowdfunding cu sediul in Lituania.

Stefan Dumitru este asociat al IFN-ului Extra Finance si initiator al platformei CrowdingLab, lansata anul trecut la jumatatea lunii noiembrie. A ales Lituania pentru deschiderea unui astfel de business, in care a investit pana in prezent in jur de 250.000 de euro, datorita legislatiei care reglementeaza activitatea de crowdfunding.

“Intermediem o finantare intre persoanele fizice sau juridice cu business-urile care au nevoie de aceste fonduri. Functionam pe baza de debt crowdfunding, punand laolalta cererile de creditare, ce vin cu garantii ipotecare nu doar personale sau planuri de business, si inainte de a le lista le verificam conform reglementarilor in vigoare ale autoritatilor din Lituania”, precizeaza Stefan Dumitru (foto) pentru wall-street.ro.

Proiectele care se incadreaza in criteriile platformei pot fi de investitii in real-estate, pe un orizont de timp mai mare, 1-2 ani, sau proiecte mici, exemplul prezentat de Stefan fiind al unei companii care doreste sa isi achizitioneze o capacitate de depozitare mai mare, insa pana isi vinde facilitatea actuala, are nevoie de o sursa de finantare pentru a demara procesul de cumparare. Dincolo de zona de real-estate, Stefan precizeaza ca sunt deschisi si catre proiecte din alte sectoare de business, atata timp cat acestea indeplindesc criteriile de inregistrare pe platforma.

“Noi demaram o serie de pasi prin care facem analiza financiara, analiza garantiilor, posibilitatea de rambursare si categoria de risc in care se incadreaza. In pricipal, acest proces este similar cu cel realizat in cadrul acordarii unui credit bancar, insa putin mai flexibil deoarece avem anumite libertati in ceea ce priveste gradul de risc. Categoriile de risc sunt A, B, C, D si E, proiectele care se incadreaza in cea din urma fiind listate doar in cazul in care garantia este destul de mare”, explica Stefan.

Citeste si:
Raiffeisen finanțează Brainconf cu 400.000 de euro prin schema de...
Raiffeisen finanțează...

Dupa ce procesul de analiza este finalizat, iar proiectul se incadreaza in criteriile impuse de platforma, acesta este listat si propus investitorilor CrowdingLab. Orice persoana sau entitate care isi doreste sa investeasca in proiectele listate pe platforma trebuie sa treaca printr-un proces de verificare, in urma caruia sunt nevoiti sa obtina un anumit punctaj.

800 de conturi inregistrate pe platforma: Foarte putini romani trec de chestionar

Pana in acest moment, pe platforma au fost inregistrate in jur de 800 de conturi, dintre care 400 sunt active. Suma minima pe care un utilizator o poate investi este de 10 euro, iar randamentul mediu, conform precizarilor facute de Stefan, este de 15%. De asemenea, utilizatorii care vor sa investeasca prin intermediul platformei CrowdingLab trebuie sa aiba un cont Paysera, business FinTech asemanator cu Revolut, prin intermediul caruia se realizeaza tranzactiile.

"De chestionar trec foarte putini dintre cei din Romania care vor sa se inregistreze pe platforma ca investitori. Multora dintre ei le lipseste educatia financiara, ei se limiteaza la aspectele pe care trebuie sa le ia in calcul atunci cand contracteaza un credit sau ce este o dobanda variabila, dar doar in zona aia. Nu au educatia necesara pentru partea de P2P lending sau crowdfunding, pentru ca multi nu si-au pus problema unde sa investeasca. Pana acum, la noi, posibilitatile de investitii sau de economisire au fost limitate la depozite bancare, actiuni pe piata de capital, bonduri, dar extrem de putin, sau mai nou titluri de stat. Ideea de investitii transfrontaliere prin care pot imprumuta un business pe care cineva il face in Spania sau Anglia, la noi nu prea exista", precizeaza Stefan Dumitru.

Un utilizator are dreptul la doua incercari pentru a rezolva chestionarul prin care i se testeaza nivelul cunostintelor, in cazul in care nu reuseste, acestuia i se blocheaza contul pentru 48 de ore. In tot acest timp primeste mai multe materiale care contin informatiile necesare pentru parcurgerea cu succes a testului, iar apoi i se da libertatea de a investi, considerand ca a avut la indemana toate mijloacele necesare pentru a lua la cunostinta aspectele ce tin de participarea la un proces de debt crowdfunding derulat pe platforma.

In 2019, reprezentantul CrowdingLab precizeaza ca si-a propus sa atinga un nivel total al finantarilor care sa se situeze intre 6 si 8 milioane de euro, cu un tichet mediu de aproximativ 500.000 de euro pentru proiectele din zona de real-estate, in timp ce pentru celelalte domenii tichetul mediu sa fie in jurul valorii de 50.000 de euro. De asemenea, pana la finalul anului, Stefan Dumitru planuieste sa isi extinda business-ul si in Estonia, proces in urma caruia va putea sa isi dezvolte mai mult aria de actvitate.

Citeste si:
Robert Rekkers, Agricover Credit:Agricultura în România este o...
Rekkers, Agricover Credit:...

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri