Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, recunoaste incapacitatea sistemului informatic al ANAF de a gestiona depunerea exclusiv online a declaratie unice. Acesta sustine ca analizeaza posibilitatea ca declaratia sa se poata dpune, in continuare, si pe hartie, pentru o perioada de timp nespecificata. Legislatia in vigoare prevede, insa, ca din acest an declaratia trebuie depusa doar online.

Teodorovici a declarat marti, la Guvern, ca sistemul informatic al ANAF reprezinta, inca, principalul impediment in dialogul dintre stat si contribuabil. Pe de alta parte, sunt contribuabili care au acces dificil la “un astfel de mijloc modern de comunicare” cum este Spatiul Privat Virtual, a mai spus ministrul.

Acest mijloc “modern de comunicare” este, insa, mai mult indisponibil, reclama foarte des utilizatorii.

"Au fost solicitari justificate, nu multe, pentru depunerea declaratiei pe format hartie, pentru a avea o astfel de alternativa cel putin pentru o perioada, pana cand intregul sistem va fi modernizat. Sunt deja 700.000 de contribuabili care au acest SPV (Spatiu privat virtual). La inceputul lui 2018, in prima parte a anului, erau undeva la 5%. A crescut foarte mult acest numar. Pe de-o parte este vorba despre sistemul informatic. Pe de alta parte, este si vorba de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc modern de comunicare, pentru care situatie, luam in calcul inclusiv acceptarea depunerii Declaratiei Unice pe format hartie pentru o perioada de timp, pana cand lucrurile se regleaza definitiv, cel putin pana la finalul anului", a declarat ministrul Finantelor la finalul sedintei de Guvern, cita de Agerpres.ro.

In cadrul sedintei de guvern s-a aprobat scutirea de la plata contributiei la sanatate pentru veniturile realizate in perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, care s-au situat sub salariul minim pe economie.

Ministerul Finantelor a anuntat, saptamana trecuta, ca a fost identificat un numar de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, desi acestia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totala a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de aceste persoane pentru perioada precizata este de circa 1.035 milioane lei, suma care urmeaza sa faca obiectul amnistiei, preciza institutia.

Potrivit ministrului Finantelor, cei care se afla in aceasta situatie, dar au platit deja CASS in urma emiterii si primirii deciziilor de impunere de la , isi pot recupera sumele platite in baza unei solicitari care poate fi transmisa fie prin Spatiul Privat Virtual fie printr-o cerere scrisa. Sumele pot ramane, insa, si la nivelul statului pentru fi compensate cu datorii viitoare ale respectivilor contribuabili.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri