Legea pensiilor, aflata in dezbatere parlamentara, va dinamita finantele publice ale Romaniei. Daca va fi pusa in aplicare in forma actuala, va spori cheltuielile bugetare cu 4% din PIB, sustin preprezentantii Fondului Monetar International. “Acest aspect ar adauga o presiune severa asupra finantelor publice, va impovara generatia tanara si va anula alte cheltuieli prioritare pentru investitii publice, educatie si sanatate”, se arata in comunicatul FMI emis la finalul vizitei in Romania a delegatiei oficiale.

Structura cresterii economice din Romania, contestata si de reprezentantii Fondului Monetar Internationa. Stimularea excesiva a consumului a generat sezechilibre majore, atat pe plan intern cat si in balanta de plati externe a Romaniei. Pentru incadrarea deficitului bugetar in limita a 2,75% din PIB, apropiata de angajamentul autoritatilor, ar fi necesara ”masuri suplimentare de 0,9% din PIB”, se arata comunicat.

Concret, FMI recomanda o scadere a cheltuielilor sau cresterea veniturilor in echivalentul a un punct procentual din PIB (circa 10 miliarde de lei). Totodata, reprezentantii institutiei spun ca un angajament credibil de reducere a deficitului bugetar la 1,5% din PIB pana in 2022 ar consolida si mai mult increderea in cadrul bugetar si va contribui la reducerea vulnerabilitatii finanatelor publice.

Pensionarii si saracii, victime ale politicilor guvernamentale

“Daca politicile nu isi vor schimba cursul, progresul de convergenta ar putea fi franat, fapt care va afecta in mod deosebit pensionarii si perosnele cu venituri reduse. Este necesar un mix mai echilibrat de politicilor pentru a reduce probabilitatea unui astfel de scenariu”, se arata in comunicatul FMI.

Acestia recomanda in primul rand consolidarea fiscala, insotita de o inasprire a politicii monetare si o mai mare flexibilitate a cursului de schimb.

“Deficitele fiscale ar trebui sa scada in vremuri bune, astfel incat, in perioade nefavorabile, sa se poata interveni in sprijinul populatiei. Traditional, acest lucru nu se intamplat in Romania, iar situatia actuala nu face exceptie”, puncteaza reprezentantii institutiei.

Guvernul pune in discutie, in...
Citeste si: Dupa ce a favorizat bogatii, Guvernul pare interesat si de saraci

Lipsa de informatizarea a ANAF, criticata de FMI

In plus, expertii citati readuc in discutie necesitatea imbunatatirii colectarii veniturilor si, implicit, modernizarea sistemului informatic al ANAF.

Loc de imbunatatiri exista si pe partea de cheltuieli, prin moderarea cresterii cheltuielilor rigide (salarii si pensii), astfel incat sa ramana bani de investitii publice. Acestea, ca si investitiile private, au fost pe un trend descendent in ultimii ani, ceea ce afecteaza perspectivele de crestere pe termen lung.

Totodata, FMI avertizeaza asupra riscurilor pe care le au proiectele in parteneriat public – privat (PPP), promovate masiv de guvernul Dancila, si arata ca ar trebui analizate extrem de atent si cautate finantari alternative, precum fondurile europene.

“Reducerea coruptiei ajuta la imbunatatirea veniturilor guvernamentale, eficientizeaza cheltuielile si intareste competitivitatea”, mai spun specialistii FMI.
Institutia critica si OUG 114, aratand ca unele prevederi ”pot crea distorsiuni care franeaza investitiile sau alocarea eficienta a resurselor”.

Eugen Teodorovici, de...
Citeste si: Teodorovici, de neclintit dupa intalnirea cu reprezentantii FMI

Delegatia FMI condusa de Jaewoo Lee a inceput pe 27 mai o vizita de doua saptamani la Bucuresti, pentru a realiza evaluarea anuala a economiei romanesti, realizata in baza Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Oficial Finante: Casele de marcat electronice salveaza bugetul!