Ministerul Finantelor si-a propus ca, pana la finele anului, sa finalizeze proiectul privind implementarea caselor de marcat electronice cu care sunt echipati operatorii economici, a declarat, vineri, Daniel Valcu, director in Ministerul Finantelor, citat de Agerpres.ro. In acest mod, sustine oficialul Finantelor, se va reduce deficitul bugetar. El nu a explicat, insa, cum se poate indeplini acest “deziderat” fara informatizarea ANAF, care ar trebui sa asigure transferul de date de la casele de marcat la Fisc in timp real.

Daniel Valcul a a participat la conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene privind prezentarea publica a recomandarilor specifice pentru Romania din cadrul Semestrului European 2019, in care un inalt oficial european a avertizat, din nou, asupra riscului ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de 3% din PIB.

"Vreau sa subliniez ca Guvernul Romaniei isi mentine angajamentul de a tine deficitul bugetar sub 3% din PIB. Totodata, vreau sa va asigur ca Romania face toate eforturile pentru a limita cheltuielile publice si a creste colectarea, ceea ce va duce la ajustarea deficitului bugetar. In acest context, autoritatile s-au angajat sa finalizeze implementarea, pana la finele acestui an, a caselor de marcat electronice cu care sunt echipati operatorii economici", a spus reprezentantul Finantelor.

El a aratat ca este nevoie de circa 750.000 de astfel de case de marcat.

"A fost format un grup de lucru in acest sens, pentru a putea finaliza acest deziderat pana la sfarsitul anului si speram sa reducem astfel deficitul", a completat Valcu.

Procesul de informatizare a ANAF este, insa, stopat, dupa ce autoritatile romane au renuntat la proiectul derulat cu Banca Mondiala in acest sens, dupa mai multi ani in care nu s-a avansat aproape deloc. In aceasta situatie, dotarea comerciantilor cu case de marcat cu jurnal electronic nu foloseste la nimic, din moment ce Fiscul nu are capacitatea informatica de a prelua si procesa datele furnizate de casele de marcat in timp real, astfel incat sa exista sanse reale de combatere a evaziunii fiscale.

Cu inflatia, e ca la Erevan: ce a zis BNR si ce s-a inteles la Finante?

Oficialul Finantelor a precizat, referitor la deficitul structural din acest an, ca Guvernul a trimis in Parlament un proiect de buget cu un deficit de 2,54%, iar Parlamentul, prin majorarea alocatiilor pentru copii, a crescut acest deficit la 2,76%.

"Deficitul structural va fi ajustat de la 3% in 2020, la 2,4% in 2022", a mai sustinut oficialul ministerial.

El s-a referit si la faptul ca inflatia a ajuns la o cifra semnificativa, dar a subliniat ca inflatia de baza a fost cauzata de preturile volatile, in special ale legumelor, si inclusiv BNR a estimat ca pana la sfarsitul anului inflatia va scadea.

Din contra, insa, BNR a anunta, in cel mai recent Raport trimestrial asupra inflatiei, ca a majorat prognoza de inflatie pentru acest an la 4,2%, in crestere cu 1,2 puncte procentuale fata de estimarea anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri