Datoria statului roman a crescut cu 9 miliarde de lei in primele 5 luni ale anului si nu se opreste aici. Pana la finalul lui 2019 va mai urca cu 23 de miliarde de lei. Astfel, datoria guvernamentala a ajuns la aproape 340 de miliarde de lei, reiese din datele Ministerului Finantelor Publice, citate de Hotnews.ro.

Cea mai mare parte a datoriei, respectiv 329,4 miliarde de lei, este pe termen mediu si lung.

In functie de valuta de imprumut, circa 163 de miliarde de lei este datorie in moneda nationala, 145,5 miliarde de lei, in euro, 29,3 miliarde de lei in dolari si restul in alte valute.

Autoritatile romane au transmis autoritatilor de la Bruxelles ca datoria publica va fi de 362,6 miliarde lei, la finalul acestui an, adica o crestere de aproape 10%, fata de anul trecut.

Ca procent in PIB, datoria guvernamentala este 35,1% din PIB, insa ritmul in care creste aceasta este ingrijorator. Daca pana in 2017, aceasta crestea cu aproximativ 15 de miliarde lei/an, din 2018 cresterea a fost dubla dublu, adica cu aproape 30 de miliarde de lei/an.

Sursa foto: Shutterstock / Peter Voronov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri