Deficitul bugetar, de neoprit. La cat a ajuns la 6 luni si care sunt cauzele cresterii?

Cheltuielile statului roman au crescut semnificativ in primele sase luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2018. In aceste conditii, deficitul bugetar a urcat la 1,94% din PIB, aproape 20 de miliarde de lei, de la 1,4% din PIB dupa primele cinci luni, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. In primul semestru din 2018, deficitul bugetar s-a ridicat la 1,61% din PIB (15 miliarde de lei).

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 148,6 miliarde de lei, reprezinta 14,4% din PIB, comparativ cu 14% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au crescut cu 12,6%.

In schimb, in aceeasi perioada, chetuielile bugetului general consolidat au insumat 168,6 miliarde de lei, cu 14,7% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

La capitolul venituri s-au inregistrat cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din venituri nefiscale (+28,1%), contributii de asigurari (+17,1%), TVA (+12,6%), accize (+7,5%).

In cazul cheltuielilor, cele de personal sunt cu 23,4% mai mari fata de cele realizate in primele sase luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 13,4% fata de primele sase luni ale anului precedent.

Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 9,7%.

Si cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 11,4%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, si de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,3 miliarde lei, cu 3,2 miliarde mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.
“Aceste cresteri nesustenabile risca sa ne aduca la sapa de lemn. Ni se tot spune ca exista si alte tari care au deficit, ce nu ni se spune insa este ca noi ne indatoram pentru ca statul continua sa creasca pe banii nostri: de la salarii si cheltuieli de personal, la cheltuieli de miliarde cu pensiile speciale. Am tot spus asta si voi continua sa o repet: statul trebuie sa scada cheltuielile pe care tot el le-a crescut. Romanii nu pot continua sa deconteze incapacitatea politicienilor de a guverna. Chleltuielile pe care ar trebui sa le vedem sunt cele in infrastructura si care au ca rezultat cresterea calitatii vietii romanilor, nu a aparatului birocratic”, comenteaza deputatul USR, Claudiu Nasui.

Citeste si:
Consiliul UE recomandă României să revină la un deficit de sub 3%
Consiliul UE recomandă...

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri