Indicele ROBOR la 3 luni a coborat la 3,04% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni a coborat usor miercuri, la 3,04% pe an, de la 3,05%, cotatia anuntata cu o zi in urma, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La inceputul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99%, iar in aceeasi zi a anului trecut se situa la 3,17% pe an, scrie Agerpres. Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a stagnat la 3,11%, iar ROBOR la 9 luni a coborat la 3,17%, de la 3,18% marti.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 12 luni, acesta a fost cotat miercuri la 3,22% pe an, in scadere cu 0,01 puncte procentuale fata de valoarea la care s-a aflat in 15 octombrie.

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al doilea trimestru, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din primul trimestru al anului.

In luna mai a acestui an a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare.

Citeste si:
Guvernul vrea sa inlocuiasca ROBOR cu IRCC la "Prima Casa"
Guvernul vrea sa inlocuiasca...

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri