Deloitte Romania lanseaza, in parteneriat cu Termene.ro, aplicatia PartnerSCAN, care permite companiilor evaluarea partenerilor de afaceri din Romania din punctul de vedere al riscului fiscal.Conform legislatiei in materie de TVA in vigoare,companiile platitoare de TVA trebuie sa faca dovada verificarii potentialului de risc al furnizorilor pentru pastrarea dreptului de deducere in legatura cu achizitiile de la acestia.

Autoritatea fiscala are dreptul sa refuze deducerea TVA daca solicitantul „stia sau trebuia sa stie ca este implicat intr-o frauda fiscala”. Regula se aplica si in cazul unui contribuabil insuficient de precaut, care a luat parte involuntar la o frauda fiscala, dar care se presupune ca dispunea de suficiente informatii pentru a-si da seama ca tranzactia face parte dintr-o frauda fiscala, conform unui comunicat de presa trimis de catre companie.

„In cazul unui control, contribuabilii trebuie sa demonstreze ca au actionat cu buna credinta, ca si-au verificat partenerii de afaceri, astfel incat sa-si poata sustine dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate. Pe langa faptul ca aceasta verificare a furnizorilor este un demers cronofag, companiile se confrunta deseori cu dificultatea de a face dovada bunei credinte. PartnerSCAN este solutia noastra in vederea automatizarii procedurii de verificare a riscului fiscal al partenerilor de business din Romania”, a declarat Raluca Baldea, Director Taxe Indirecte, Deloitte Romania.

„Nevoile companiilor se bazeaza pe accesul la informatii complete despre partenerii de business, expuse in formate dinamice si usor de interpretat. Impreuna cu Deloitte Romania, am reusit sa dezvoltam rapid aplicatia PartnerSCAN prin care automatizam felul in care responsabilitatea fiscala si practicile diligente pot fi adoptate de orice firma activa pe piata romaneasca", a declarat Adrian Dragomir, CEO al Termene.ro.

PartnerSCAN prelucreaza, cu ajutorul unui algoritm conceput de specialistii Deloitte in baza deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a numeroaselor exemple din practica, datele puse la dispozitie de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale institutiilor statului.

Algoritmul aloca diverse punctaje unui numar de 18 indicatori relevanti pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numara inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolventa, datoriile catre bugetul de stat, numarul de angajati, vechimea firmei. De asemenea, aplicatia ia in calcul daca asociatii sau administratorii detin aceeasi calitate in firme aflate in insolventa sau lichidate, daca sediul social este intr-un apartament alaturi de alte companii sau de cate ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.

Utilizatorii PartnerSCAN introduc datele necesare pentru identificarea partenerilor de business ce urmeaza sa fie evaluati si apoi primesc un raport ce sintetizeaza profilul de risc fiscal pentru fiecare dintre acestia. Raportul include explicatii in functie de gradul de risc generat de un anumit indicator si recomandari generale pentru diminuarea riscurilor. Rezultatele generate de PartnerSCAN vor fi dezbatute ulterior de client cu specialistii Deloitte in vederea interpretarii corecte si pentru a stabili impreunacea mai buna cale de actiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri