Ministrul Finantelor, Florin Citu, afirma ca fuziunea dintre EximBank si Banca Romaneasca nu a fost inca aprobata nici de el, nici de Ministerul Finantelor Publice si ca va anunta in ianuarie ce se va intampla cu aceasta operatiune.

"Am fost intrebat de mai multi jurnalisti si trebuie sa fac aceasta precizare. Tranzactia a fost aprobata in februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu si Ministerul Finantelor Publice inca nu am aprobat fuziunea Exim cu Banca Romaneasca. O sa anunt ce se intampla cu aceasta fuziune in ianuarie. Deja am anuntat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD si IFC in actionariat. In primele zile din 2020 voi anunta ce urmeaza pentru EximBank, EximAsig si Fondurile de Garantare si Contragarantare", a scris ministrul Finantelor, marti, pe pagina sa de Facebook.

Consiliul de Administratie al Bancii Romanesti a publicat, marti, convocatorul pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor si pentru cea Ordinara, ce vor avea loc in data de 31 ianuarie 2020. Convocatorul prevede, printre altele, numirea membrilor CA pentru un mandat de patru ani, scrie Agerpres.

Propunerile sunt: Lucian Claudiu Anghel in calitate de membru executiv al Consiliului de Administratie si director general, Oana Lucia Ilie, membru executiv al CA si director general adjunct, Traian Sorin Halalai, membru ne-executiv presedinte al Consiliului de Administratie, Lidia Stan, membru ne-executiv si vicepresedinte al CA si Doru Bebe Bulata, membru ne-executiv al CA.

"Potrivit reglementarilor aplicabile (...), noii membri ai Consiliului de Administratie vor incepe exercitarea responsabilitatilor de la data primirii aprobarii din partea Bancii Nationale a Romaniei. Pana la acea data, dl. Marinis Stratopoulos, dl. Ioannis Kougionas, dl. Petru Rares, dl. Ion Stancu si dl. Pavel Nastase isi vor continua activitatea", se mentioneaza in convocator.

Acesta mai prevede schimbarea numelui societatii din "Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece" in "Banca Romaneasca SA" si schimbarea emblemei societatii pentru a elimina referinta la "Membra a Grupului National Bank of Greece".

De asemenea, ar urma sa fie modificat si actul constitutiv, care va prevedea un capital social subscris si varsat de 748.648.220 lei, impartit in 374.324.110 actiuni nominative, fiecare cu o valoare nominala de 2 lei. Capitalul social va fi detinut dupa cum urmeaza: Banca de Export - Import a Romaniei EximBank SA - 371.624.509 actiuni nominative, cu valoare nominala de 2 lei fiecare si cu valoare nominala totala de 743.249.018 lei, reprezentand 99,28% din capitalul social al Bancii; actionari persoane juridice -87.020 de actiuni nominative, cu valoare nominala de 2 lei fiecare si valoare nominala totala de 174.040 lei, reprezentand 0,02% din capitalul social; actionari persoane fizice- 2.612.581 actiuni nominative, cu o valoare nominala de 2 lei fiecare si o valoare nominala totala de 5.225.162 lei, reprezentand 0,7% din capitalul social.

In iunie 2019, EximBank a anuntat ca a semnat cu National Bank of Greece acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca.

In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca universala. Totodata, cota de piata a EximBank va creste la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a bancii in top 10 institutii financiar-bancare din Romania, se mentiona intr-un comunicat al bancii.

Ulterior, la inceputul lunii septembrie, Consiliul Concurentei anunta ca analizeaza operatiunea prin care Banca de Export Import a Romaniei (EximBank) va prelua Banca Romaneasca, prin achizitionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri