Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 si decretul pentru promulgarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, informeaza Administratia Prezidentiala.

Pe 23 decembrie, Guvernul Orban si-a asumat raspunderea in plenul reunit al Parlamentului pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020.

"Obiectivul nostru a fost acela de a reusi pana la data de 31 decembrie sa adoptam proiectul de buget si bugetul asigurarilor sociale de stat. (...) Folosim in premiera o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosita - procedura angajarii raspunderii Guvernului. E o procedura legiferata in Constitutie si, spre deosebire de OUG, are aspecte care o fac mai democratica. Am surprins cu angajarea raspunderii. (...) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Daca exista formatiuni care considera ca legea nu trebuie sa intre in vigoare, au la dispozitie instrumentul motiunii de cenzura", afirma atunci premierul Ludovic Orban.

El mentiona ca bugetul este construit pe date reale si o crestere economica de 4,1%, o rata a inflatiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au atacat la CCR adoptarea bugetului de stat prin angajarea raspunderii Guvernului.

Citeste si:
Ponta: Nu ne vom opune anticipatelor, dar nici nu vom ajuta
Ponta: Nu ne vom opune...

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit data de 10 ianuarie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern si Parlament privind existenta unui conflict juridic pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020, pentru care Executivul si-a angajat raspunderea.

Potrivit unui comunicat al CCR, Curtea Constitutionala a fost sesizata cu cererile de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2020, formulate de catre presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor.

"Conform procedurii prevazute de art. 35 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constitutionala a stabilit termenul de 10 ianuarie 2020 pentru ca partile aflate in conflict sa isi exprime, in scris, punctul de vedere asupra continutului conflictelor si a eventualelor cai de solutionare a acestora", arata CCR.

-stire in curs de actualizare-

Citeste si:
Orban anunta ca in viitorul guvern vor fi cel mult 16 ministere
Ludovic Orban: Prioritatea...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cati bani au incasat televiziunile pentru campania lui Iohannis